preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

Jumicar u našoj Školi

Autor: Fredi Glavan, 30. 5. 2017.

Pod nazivom Jumicar krije se vrhunski edukacijski koncept preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu čiji je osnovni cilj razvijanje dječje svijesti o sigurnosti u prometu… Kroz zabavu, djeci- pješacima od 7 do 12 godina nastoji se ukazati na sve opasnosti i poteškoće u cestovnom prometu.
Ideja Jumicar programa je educirati djecu o sigurnosti u prometu na vrlo jednostavan, originalan i zabavan način.
Ovaj koncept obuke djece u cestovnom prometu nastao je u Finskoj 1989. godine.
O kvaliteti i vrijednosti programa govori i činjenica da je podržan u svim većim europskim zemljama.
Program se provodi kao jedan vid fakultativne aktivnosti, sukladno mogućnostima škola.
Djeca uče kako se odgovorno ponašati u prometu i ocijeniti razne prometne situacije. Po prvi put iz perspektive vozača imaju mogućnost uočiti sve poteškoće u upravljanju motornim vozilima i opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa.
Na taj način počinju i bolje prepoznavati svrhu vertikalne i horizontalne signalizacije u stvarnom prometu. Ovakav vid obuke ne podrazumijeva od polaznika napraviti dobre vozače, već pažljivije i sigurnije pješake u prometu.
U obuci se koriste mini auti koji su opremljeni benzinskim motorom, papučicom za kočnicu, gasom, sigurnosnim pojasom i upravljačem. Djeca kroz vožnju na poligonu upoznaju svakodnevne situacije u prometu čijih opasnosti nisu bili niti svjesni.

https://www.facebook.com/JumicarHR/

Pogledajte foto album događaja na našim Facebook stranicama.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju