preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica

Nova cesta 53; telefon: (051) 703 910; email: rkj@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
Zgrada Volosko: (051) 701 279
Područne škole: Ičići (051) 704 311; Veprinac (051) 299 082
Ovo je portal vijesti rada škole koji stvaraju učenici, učitelji i suradnici.
Sve važne trajnije obavijesti nalaze se na Vršnom web mjestu škole (otvara novi prozor preglednika).


Najnovije vijesti Škole

Oleg Mandić

Autor: Iva Kovačević, 19. 11. 2017.

16. studenoga 2017. godine u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, učenici osmih razreda, imali su priliku prisustvovati tribini na istu temu u centru Gervais, a koja je bila posvećena Olegu Mandiću, posljednjem djetetu koje je živo izašlo iz zloglasnoga Auschwitza. Na početku je bio prikazan film o opatijskoj obitelji Mandić, a potom je moderator Neven Šantić proveo kratki intervju s gospodinom Olegom. Na kraju tribine, su učenici mogli postavljati pitanja te iz prve ruke čuti kako je bilo živjeti i preživjeti šest mjeseci u logoru.

UNESCO je 1995. godine iznio sljedeću definiciju tolerancije: Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. (...)Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira. Međunarodni dan tolerancije je dan koji nas podsjeća na prihvaćanje različitosti i uvažavanje drugih oko sebe. Pričao je Oleg Mandić prepunoj dvorani učenika i njihovih profesora, o svome sretnom djetinjstvu koje je iznenada prekinuto dolaskom njemačke vojske i deportacijom u Auschwitz. U svom govoru Oleg Mandić govori o tome kako je proživio sretan život i kako se osjeća kao sretan čovjek, jer može mladim ljudima pripovijedati o toleranciji i važnostima istinskih vrijednosti ljudi. Školska knjižnica obogaćena je za knjigu Dnevnički zapisi dr. Ante Mandića, autora Petra Strčića i Maje Polić, koju je dobila kao poklon od Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju