preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

OBILJEŽAVANJE DANA KRAVATE!

Autor: Marijana Mavić, 22. 10. 2020.

Nekad samo rubac oko vrata hrvatskih vojnika u 17. stoljeću , a danas najrasprostranjeniji modni detalj u svijetu - kravata - ima svoj dan.  

Dan kravate obilježava se svake godine 18. listopada u Hrvatskoj, ali i svijetu. Kravata je hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.  

Hrvatski  je sabor proglasio 2008. godine upravo 18.  listopada  Danom kravate zbog prijedloga ustanove Academia Cravatica da ovaj hrvatski proizvod dobije svoj vlastiti datum obilježavanja.  

   Godine  2003. izvedena je instalacija Marijana Bušića ”Kravata oko Arene” u Puli. Tom instalacijom, najvećom kravatom na svijetu, simbolički  je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima. Hrvati su tako 2003. godine ušli u Guinessovu knjigu rekorda napravivši najveću kravatu na svijetu.

Posljednjih se godina povodom održavanja proslave Svjetskog dana kravate organiziraju Dani kravate u Zagrebu. Tih dana mnogi zagrebački spomenici bivaju ukrašeni kravatama u crvenoj boji. Cilj je festivala širenje svijesti da je baš Hrvatska domovina kravate. 

Učenici naše škole također su obilježili Dan kravate, a na koji način su to učinili možete vidjeti na fotografijama.                                         

Novinarka: Petra Butorac, 6.b

U 4.a r obilježili smo Dan kravate.Kravate su doista bile raznolike kao i motivi koji su ih ukrašavali:šarene,prugaste,točkaste...Učenici su bili modni dizajneri i osmislili zanimljive kravate s raznim motivima. Svaka kravata je bila zanimljiva i posebna na svoj način.

učiteljica: Gordana Bartulović

I u 2.r. PŠ Ičići obilježili smo Svjetski dan kravate. Svi smo došli na nastavu s kravatama, saznali smo tko je zaslužan za njezin nastanak još prije više od od 400 godina te smo pokušali pravilno vezati kravatu što nije nimalo jednostavno. Dizajnirali smo dječje kravate za razne prigode i dobro se zabavili. 

učiteljica: Danijela Simčić Bakunić 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju