preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

Aktivnosti naših učenika u sklopu Društva naša djeca

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 11. 4. 2022.

Naši učenici već godinama sudjeluju u raznim aktivnostima koje provodi Društvo naša djeca, Opatija. Predsjednica Društva, Sanja Škorić podsjetila nas je što sve naši učenici rade i koliko su aktivni u sudjelovanjima. Ovim putem zahvaljujemo se Sanji Škorić i Društvu naša djeca što naše učenike aktivno pripremaju za razna sudjelovanja diljem svijeta.  U nastavku prenosimo priopćenje Sanje Škorić.

-U godini u kojoj obilježavamo 70ti rođendan Društva „Naša djeca“ Opatija s posebnim zadovoljstvom obavještavamo vas kako su učenici Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija uključeni u aktivnosti XIII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatija i učenici koji su sudjelovali u radu XII. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatija vrlo aktivni u radnim tijelima međunarodnih organizacija koje se bave zagovaranjem i promicanjem dječjih prava i dječjeg sudjelovanja.

U 3. saziv dječjeg vijeće Eurochild organizacije (krovna organizacija sa sjedištem u Briselu koju čini  200 članova – organizacija iz 35 zemalja Europe) s još 12 vršnjaka iz europskih država, izabrana je Lana Golubović učenica 4 razreda (mandat 2022.- 2024.).

U 2. saziv Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild organizacije Hrvatska – NEF Hrvatske čijim radom koordinira DND Opatija u partnerstvu sa Savezom DND Hrvatske izabrani su:

Fran Rubeša, 7. razred

Viktoria Dovođa, 7. razred

Dea Orlić, 7. razred

Iria Galić, 6. razred

Helena Katalinić, 6. razred

Lana Golubović, 4. razred

Mandat izabranih vijećnika traje dvije godine (2022. – 2024.).

Pri Child Rights Connect organizaciji, sa sjedištem u Ženevi, globalna mreža nevladinih organizacija koje se zalažu i osiguravaju da sva djeca u potpunosti imaju svoja prava kao što je definirano Konvencijom UN-a o pravima djeteta odabrano je 8-ero djece od 114-ero prijavljenih, a za članicu Child Advisory tima izabrana je Iria Galić, učenica 6.razreda.

Mandat je godinu dana (2022. – 2023.). Iria će kao zagovarateljica dječjih prava zastupati prava i interese djece diljem svijeta.

Učenik 8. razreda, Dominik Brnčić, jedan je od dvoje predstavnika djece u Vijeću za djecu Republike Hrvatske, što je savjetodavno tijelo Vlade RH.

DND Opatija bilo je pozvano u UN-ovu radnu skupinu protiv diskriminacije žena i djevojčica »Virtualne konzultacije s djevojkama i mladim aktivisticama«.  U radu ove radne skupine sudjelovala je Petra Josipović, bivša učenica OŠ „R.K.Jeretov“ Opatija, danas maturantica gimnazije „A. Mohorovičić“ Rijeka. Rezultati konzultacija bit će predstavljeni u lipnju Vijeću za ljudska prava UN-a.

Naša Petra dobila je i pohvalu za doprinos koji je dala u konzultacijama od gđe. Upreti, Predsjedavajuće izvjestiteljice UN-ove Radne skupine za prava djevojčica i žena.

Uspjesi i prepoznatljivost rada Društva „Naša djeca“ Opatija i vijećnika Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije rezultat su odlične suradnje s Gradom Opatija i  Osnovnom školom „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija koji su prepoznali važnost dječjeg sudjelovanja i važnost zagovaranja Konvencije UNa o pravima djeteta.

Naš zajednički rad prepoznat je izvan granica naše zemlje i ističe se kao primjer dobre prakse u Europi ali i šire.

Sanja Škorić, tajnica DND Opatija

dopredsjednica Saveza DND Hrvatske

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju