preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

RAZMJENA MLADIH „START DOING GREAT, PENICHE, PORTUGAL

Autor: Marijana Mavić, 29. 4. 2022.

Sedmoro učenika naše škole je od 7. do 14. travnja ove godine sudjelovalo u projektu Start Doing Great, u Penicheu, u Portugalu. Projekt je ostvaren u  suradnji s udrugom Žmergo, a dio je programa Erasmus+.

Putovanje je krenulo čak dan ranije, 6. travnja, iz Rijeke kombijem do Trsta. Iz Trsta se letilo (za neke je to bio prvi let!!) za Frankfurt  u Njemačkoj, iz Frankfurta za Lisabon, glavni grad Portugala. U Lisabon smo stigli u 23.00 sata gdje smo prespavali u hostelu. Sljedećeg jutra išli smo autobusom do Penichea.  Peniche je grad koji ima oko 27 000 stanovnika i najzapadnija je kopnena točka Europe, leži na samom Atlantskom oceanu,a poznat je  po snažnom vjetru i jedrenju. U to smo se jako dobro uvjerili jer smo (u travnju!) zaplivali u oceanu i probali surfati. Bilo je to nezaboravno iskustvo!

Prilikom sudjelovanja na projektu u Penicheu učenici su se vrlo aktivno bavili temom održivog razvoja i okolišnih pitanja te su ostalim sudionicima prezentirali svoju zemlju, županiju, grad i školu. Kroz prezentaciju i  različite aktivnosti i radionice prikazali su običaje i tradiciju kao i način kako se nose s okolišem i njegovim očuvanjem. Uz naše učenike u razmjeni je sudjelovalo još sedmoro učenika iz Portugala i sedmoro učenika iz Slovačke. Svi učenici su bili podijeljeni u tri radne grupe: performing arts group (grupa koja se bavila okolišnom temom kroz performans: glazbu i ples), visual arts group (grupa koja je na zadanu temu izradila skulturu od recikliranog materijala) i media group (skupina koja je fotografirala i snimala boravak i aktivnosti). Ono što je bilo posebno zanimljivo je to da su sve tri radne grupe bile sastavljene od učenika i učenica iz svih triju zemalja tako da je mogućnost komunikacije na engleskom jeziku, razmjene iskustva i upoznavanja kultura, zemalja i jezika bila stalno prisutna.

Učenice i učenici koji su sudjelovali u projektu su: Nolan Mašinović (7. a), Mark Pobar (7. b), Adrian Schweitzer i Paola Janjetić (7. c), Lorena Šimunić (8. a),  Mila Car (8. b) i Jana Redžić (8.c) i Učenike su pratile profesorica Marijana Mavić i učiteljica Anja Malvić za koje ne postoje riječi hvale... bile su jednostavno fantastične!

Bilo je to iskustvo koje će svi oni pamtiti zauvijek.

Paola Janjetić 7. c
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju