preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

EDUKATIVNI IZLET U AUSTRIJU

Autor: Kristina Krapić, 24. 5. 2022.

Pet učenica naše škole (Paula Škarica, Lucija Blaženić, Hana Kinkela, Melita Švić i Anja Kučić) s Umjetničkom školom ,Matka Brajše Rašana bile su na edukativnom izletu u Austriji.

Krenulo se oko 10 sati s Dine, u srijedu, 11. svibnja. Vozilo se skoro četiri sata do Klagenfurta, grada od sto tisuća stanovnika gdje su se smjestili u hotelu Ibisu. Oko 16 sati krenuli su u središte grada te se popeli na toranj do čijeg je vrha vodilo čak 5850 stepenica od kojih im se zavrtjelo u glavi. Nakon razgleda tornja, spustili su se i zaputili u glazbenu školu ,,Gustav Mahler” gdje su imali zajednički koncert s učenicima njihove škole. Sve su zabilježili fotografiranjem i razmjenom poklona. Iduće jutro su se spustili na doručak koji je, sudeći po svim komentarima, bio vrlo ukusan, nakon kojeg su krenuli u Beč udaljen 325 kilometara od Klagenfurta. U Beču su obišli predivnu palaču koja je izgrađena za vrijeme Habsburške Monarhije i predivan vrt u sklopu nje. Nakon ručka u restoranu blizu Zoološkog vrta -  ,,Tiergarten Schönburnn”, zaputili su se prema istom, najpoznatijem po svojim kineskim pandama.

Razgled, za koji su imali samo sat vremena, obišli su trčeći kako bi uspjeli sve vidjeti. Zaputili su se prema Haydenovoj kući gdje je živio pred kraj života i umro. Poslušali su zanimljivo predavanje o “nabacivanju njegove odsječene glave” kroz godine, te se nakon toga zaputili u hotel blizu Pratera, parka poznatog po svome lunaparku. Nakon smještaja u hoteli i raspakiravanja zaputili su se prema restoranu u kojemu je planirana večera: riža i piletina pečena na žaru. Oko 21 sat su se zaputili prema hotelu gdje su većinu noći proveli u tuđim sobama gledajući Euroviziju. Sljedeći dan su oko 9 sati krenuli prema malom mjestašcu Rohrau gdje su razgledali Haydenovu rodnu kuću. Nakon toga su se zaputili prema Mozartovoj kući u središtu Beča, te su  imali kratku pauzu za ručak koju su proveli u McDonald’s-u. Oko 14h zaputili su se u čuvenu “Kuću glazbe” gdje su svirali po stepenicama, izrađivali vlastiti zvuk, dirigirali cijelome orkestru i još mnogo toga. Poslije poznate kuće glazbe posjetili su i Beethovenovu rodnu kuću gdje su slušali kako je Beethoven čuo kroz godine sve dok nije oglušio. Sav taj obilazak kuća ih je izmorio te su krenuli u isti restoran u kojem su bili prethodnu noć i večerali tamo. Poslije večere su se zaputili u Prater gdje su se, u lunaparku, zabavili i ostali do poslije ponoći.

Zadnji dan su proveli u Salzburgu, gradu na sjeverozapadu Austrije, gdje su obišli Mozartovu rodnu kuću. počastili se Starbucksom i krenuli na ručak. Ručak je bio vrlo ukusan, te su nakon njega posjetili dvorac “Burg Hohenwerfen” koji je blago rečeno oduzimao dah. Na povratku kući dugom šest sati pjevali su i pričali međusobno i naravno razmijenili brojeve mobitela. Bilo je to zaista nezaboravno iskustvo.

Novinarka: Anja Kučić
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju