preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

Čarolije kemije u vrtiću Volosko

Autor: Lidija Jukić, 7. 4. 2017.

Prošli petak u DV Opatija događala su se čuda! Izjave poput: „jel' to mene oči varaju?“ i „je li ovo san?“ dopirale su iz znanstvenog kutića „Mali istraživač“ vrtića Volosko. Vođe malih istraživača, odgajatelji Bojan Palmić i Sara Pavačić, odlučili su približiti svijet znanosti mališanima pa su u pomoć pozvali profesoricu kemije Katicu Seki iz OŠ R.K.Jeretov.

Pokusi u vrtiću malim istraživačima su izgledali kao čarolije. I premda profesorica uporno tvrdila da je riječ o čistoj znanosti, trunka sumnje ipak je ostala…

Za početak smo promatrali kako se skuplja i širi zrak kroz jednostavni pokus sa svijećom, tekućinom i čašom. Ovaj pokus su istraživači odlučili poslije još jednom napraviti kako bi bili sigurni da nije u pitanju neki trik.

 

U drugom pokusu, profesorica je prelijevala tekućinu iz čaše u čašu, a ona je svaki put bila druge boje. Unatoč trljanju očiju i štipkanju da se probude, tekućina je nastavila mijenjati boju i očarala mališane pobudivši im, osim smisla za humor, još veće zanimanje za znanost.

 

Saznali smo i kako se od drvenih rade ugljeni štapići za pisanje i crtanje, a usput i naučili da dim može gorjeti.

 

Prizivali smo Crnu Mambu iz vatrice…

 

Istraživačica Sara se pripremala za ronjenje i vježbala duboko disanje, a kao dokaz da je spremna za ljeto- tekućina je promijenila boju.

 

Za sam kraj profesorica je, poput svakog pravog čarobnjaka- znanstvenika, ostavila malu publiku bez daha zapalivši ljubičaste i zelene vatre.

Ova odlična suradnja djelatnika vrtića i škole izvor je entuzijazma za rad na budućim zajedničkim pustolovinama s novim pokusima kojima se veselimo.

Zahvaljujemo svim odgajateljima vrtića Volosko i profesorici Katici Seki na uloženome trudu, a malim istraživačima na inspiraciji, zabavi i duhovitim komentarima...
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju