preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

O školskoj knjižnici

 

     

Radno vrijeme školske knjižnice:

PONEDJELJAK - PETAK

8:00 - 14:00

knjiznica.rkj@gmail.com

 

Katalog:

 

 

U odgovarajući prozorčić upišite traženi pojam (ime autora ili naslov) i kliknite na "Traži".

 

 

 Klikni i čitaj

 


Vijesti iz knjižnice

NE PROPUSTITE! UPIS U GRADSKU KNJIŽNICU RIJEKA SAMO 25 KUNA!

Autor: Marija Malnar Zidarić, 7. 9. 2017. 08:34

Već od davne 1967. godine obilježava se 8. rujna Međunarodni dan pismenosti kako bi se istaknula važnost pismenosti i učenja, ali i ukazalo na još uvijek visoki postotak nepismenosti u svijetu. Prema UNESCO-ovim podacima iz 2013., u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega 63% žena. Nepismenost je najrasprostranjenija u južnoj i zapadnoj Aziji gdje živi 51% nepismenog stanovništva.

U RH ima 0, 8 % nepismenih osoba (većinom žena) prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. Gledano regionalno, najveći je postotak nepismenosti u Šibensko-kninskoj županiji, dok je najmanji u Primorsko-goranskoj.

 [više]

ZAVRŠNA IZLOŽBA LIKOVNO-GRAFIČKE SKUPINE I KLUBA 60 +

Autor: Marija Malnar Zidarić, 14. 6. 2017. 13:23

Do konca lipnja može se u školskoj knjižnici razgledati izložbu nastalu cjelogodišnjom suradnjom likovno-grafičke skupine naše Škole i Kluba 60 +. Susreti su organizirani pod vodstvom Vanje Kusturin Zukić.

 [više]

SUSRET S KNJIŽEVNICOM MAJOM BRAJKO LIVAKOVIĆ

Autor: Marija Malnar Zidarić, 26. 5. 2017. 11:42

26. svibnja 2017. organiziran je susret s književnicom Majom Brajko Livaković za učenike od 1. do 3. razreda Područne škole Veprinac. Iako tematski više piše za tinejdžere (Nemoj nikome reći, Kad pobjedi ljubav, Milijunaši…), autorica je nekoliko naslova posvetila mlađim učenicima, kao što je primjerice djelo Finka Fi, priča o životu jedne morske školjke. 

 [više]

POSJET GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI OPATIJA

Autor: Marija Malnar Zidarić, 10. 5. 2017. 10:57

26. travnja 19-ero učenika sedmih i osmih razreda posjetilo je Gradsku knjižnicu i čitaonicu Opatija povodom Tjedna dobre dječje knjige gdje su imali priliku upoznati stvaralaštvo književnice Silvije Šesto. Suvremena književnica za djecu i mlade zainteresirala je učenike "škakljivim" temama o kojima, ako nemaju s kim razgovarati, mogu pronaći u njezinim najpoznatijim romanima kao što su "Debela" ili "Vanda"...

 

 [više]

OBILJEŽAVANJE NOĆI KNJIGE

Autor: Marija Malnar Zidarić, 19. 4. 2017. 13:49

Po uzoru na Noć muzeja, i knjiga je, zasluženo, dobila svoju noć, već šestu godinu zaredom. 2017. godina bit će drugačija i prepoznatljiva po najdužoj kulturnoj noći, Noći knjige, koja se obilježava od 21. do 24. travnja diljem zemlje mnogobrojnim,  raznovrsnim programima unutar i izvan knjižnica, knjižara, odgojno-obrazovnih institucija, muzeja, kulturnih centara itd. 

 [više]

TRAVANJ POSVEĆEN KNJIZI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 19. 4. 2017. 13:34

10. travnja održano je u školskoj knjižnici 1. školsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 1. do 8. razreda s ciljem promicanja kulture čitanja i popularizacije knjige. Sudeći po brojnosti prijavljenih učenika, njih 40, projekt se pokazao opravdanim, a učenicima i mentorima zanimljivim i poticajnim. Svaki učenik imao je maksimalno 5 minuta nastupa, od čega je u prve 2 minute trebalo obrazložiti odabir knjige koju će čitati u drugome dijelu nastupa, najviše 3 minute. Bila je to ujedno i preporuka ostalim učenicima za čitanje novih naslova. Svi prijavljeni učenici i mentori dobili su zaslužene zahvalnice,a pobjednici i poklon-slikovnice, učeničke uratke u izdanju Udruge Kalibra. Oni najbolji bit će upućeni na županijsku, a nadamo se, i nacionalu razinu natjecanja koje će se održati u listopadu 2017. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak koja je ujedno i pokrenula cijeli projekt.

 

 [više]

USUSRET USKRSU

Autor: Marija Malnar Zidarić, 6. 4. 2017. 13:05

Likovna grupa RKJ s učiteljicom Suzanom Ravaršan uređivala je danas u školskoj  knjižnici uskrsnu košaricu za zbornicu Škole.

 [više]

POSJETILI NAS VOLOŠĆANSKI PRVAŠI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 28. 3. 2017. 09:57

Učenici 1. a i 1. b razreda posjetili su 28. ožujka 2017. sa svojim učiteljicama školsku knjižnicu matične škole kako bi usvojili i primjenili prva znanja vezana uz bonton i aktivnosti koje im  nudi školska knjižnica. Na samom početku pozdravio ih je ravnatelj Fredi Glavan, a u nastavku su susreta, uz malu pomoć knjižničarke, zainteresirano i radosno iznosili svoja postojeća znanja o poželjnim ponašanjima u knjižnici. 

 [više]

PRIJAVA NA NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Autor: Marija Malnar Zidarić, 23. 3. 2017. 09:20

Uoči proljetnih praznika, 10.-12. travnja, održat će se u školskoj knjižnici 1. školsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 1. do 8. razreda. Prijave traju do 3. travnja u školskoj knjižnici. Za više informacija možete se obratiti knjižničarki. Prijavi se i podrži kulturu čitanja.

 [više]

ZAMIRISALO PROLJEĆE U KNJIŽNICI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 17. 3. 2017. 11:50

Učenici 5. razreda uljepšali su prostor školske knjižnice svojim proljetnim cvjetovima uz pomoć svoje učiteljice Suzane Ravaršan.

           

 [više]

LIKOVNA RADIONICA U SURADNJI S KLUBOM 60 + OPATIJA

Autor: Marija Malnar Zidarić, 28. 2. 2017. 11:55

21. veljače od 12. 30 do 13. 30 održala se likovna radionica izrade gipsanih maski na vlastitom licu pod vodstvom učiteljice Vanje Kusturin kao dio ciklusa aktivnosti tijekom godine koji se provodi u suradnji s Klubom 60 + Opatija. Sudjelovali su i učenici od 4. do 8. razreda, članovi likovno-grafičke skupine. U veselom ozračju dogovarao se i ponovni susret na kojem će ukrasiti svoje maske.

 [više]

NOVA USLUGA ŠKOLSKE KNJIŽNICE – MEĐUKNJIŽNIČNA POSUDBA!

Autor: Marija Malnar Zidarić, 28. 2. 2017. 09:37

UKOLIKO ŽELITE NEKU PUBLIKACIJU/ČLANAK, A KOJI NIJE U FONDU NAŠE ŠKOLSKE KNJIŽNICE, MOŽETE DOBITI ŽELJENI PRIMJERAK PO CIJENI OD 6 KUNA NA MJESEC DANA KOJI POSUĐUJEMO IZ GRADSKE KNJIŽNICE RIJEKA.

ISTI ĆE VAS ČEKATI U NAŠOJ ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI.smiley

 

 [više]

OLEG MANDIĆ – FORTES FORTUNA ADIUVANT

Autor: Marija Malnar Zidarić, 16. 2. 2017. 10:57

U vremenima kada su mnoge etičke vrijednosti pod lupom , kada obeshrabrenost i besperspektivnost postane dominantna, postoje, srećom, pojedinci koji svoj život smatraju darom i putovanjem.

14. veljače našu je Školu posjetio Oleg Mandić, posljednji preživjeli logoraš Auschwitza. Tri osma razreda imala su priliku čuti iz prve ruke kako je to doživjeti i preživjeti nešto više od šest mjeseci zloglasnoga logora, ali još važnije čuti kako zadržati istinske ljudske vrijednosti te nastaviti i voljeti svoj život, bez prijezira i mržnje prema ikome, dapače sa zaključkom „kako je to najbolje što mu se u životu dogodilo“ jer spoznao je gospodin Mandić vrlo rano, kao trinaestogodišnji dječak, da mu se više ništa strašno i nesavladivo ne može dogoditi, s obzirom na činjenicu da je najgore već doživio.

 [više]

ZVONČARI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Marija Malnar Zidarić, 1. 2. 2017. 10:29

Sa željom promicanja i njegovanja zavičajne kulturne, 1. veljače organiziran je susret predstavnika pojedinih zvončarskih skupina za učenike četvrtih razreda u prostoru školske knjižnice. Nakon uvodnoga pozdrava ravnatelja Škole i knjižničarke, predsjednici udruga brgujskih (Maja Sanković), žejanskih (Helena Doričić), grobničkih (Saša Jovandić) i halubajskih zvončara (gdin. Srok) te gospođa Marija Trope kao predstavnica crnoluških pesnika, predstavili su nam svoje maske, povijest nastanka skupine, način obilaženja svoga mjesta, ali i važnost vlastite promocije kad god se ukaže prilika na raznovrsnim susretima u želji za boljom vidljivošću, bližoj i široj zajednici.

 [više]

RADIONICA POVODOM PROJEKTA „MOJA PRVA KNJIGA“

Autor: Saša Bačić, Marija Malnar Zidarić, 25. 1. 2017. 12:12

25. siječnja ugostili smo u prostoru školske knjižnice predstavnice Udruge „Kalibra“, Anu Željaznjak i Teu Balen, koje su održale radionicu za četvero učenika predmetne nastave, a koji će se ove godine okušati u stvaranju vlastite slikovnice. Prigodnim video uratkom, brojnim primjerima tiskanih slikovnica prijašnjih učenika – sudionika natječaja, ali i onih u nastanku, kao i korisnim savjetima u svezi s prednostima i nedostacima pojedinih likovnih tehnika, uvele su nas na mala vrata u svijet stvaranja slikovnica. Ukazavši nam kako bilo koje stvaranje nije samo bujica ideja, već promišljeno sređivanje misli te znanje o tome kako stvoriti i uobličiti svoje zamisli, učenice su pred kraj radionice prionule promišljati o temi koju bi voljele pretočiti u sliku i riječi, a napravljeni su već i obrisi pojedinih naslovnica. Završnu verziju moći ćemo vidjeti krajem ožujka kada bi naše slikovnice trebale biti uvezene i poslane na putovanje zvano natječaj „Moja prva knjiga“.

Sretno našim učenicama-spisateljicama!

Marija Malnar Zidarić, knjižničarka

 [više]

Državni natječaj „Moja prva knjiga“

Autor: Fredi Glavan, Marija Malnar Zidarić, 24. 1. 2017. 10:04

Ove godine prijavili smo se na državni natječaj „Moja prva knjiga“ kojim se potiče učeničko stvaralaštvo, mašta, kreativnost, napose pisanje i ilustriranje vlastite priče. Raznolikost ponuđenih tema omogućava svakom učeniku da pronađe prostor osobne ekspresije. Bilo da pišu o dječjim pravima, ljubavi i brizi prema prirodi, ljubavi i prijateljstvu, nekoj pustolovini i sl., edukativna je potka izražena. Natječaj traje do kraja ožujka, a našu će Školu predstavljati četiri učenika predmetne nastave te nekolicina učenika prvoga razreda PŠ Veprinac.

U sam će nas projekt uvesti gošće iz Udruge Kalibra 25. siječnja prigodnom radionicom u školskoj knjižnici kako bi učenicima i mentorima ukazale na tehničke pojedinosti oko izrade same slikovnice.

Po završetku projekta obavijestit ćemo vas o našim radovima i rezultatima, a do tada poželite nam sreću, razigranu maštu i slikovnice koje će doprijeti do naših najmlađih čitatelja!

Marija Malnar Zidarić, knjižničarka

 [više]

PAMETNIM TELEFONIMA I TABLETIMA DO VIRTUALNE KNJIŽNICE

Autor: Fredi Glavan, 7. 12. 2016. 14:27

ČITAJMO BESPLATNO TIJEKOM PROSINCA

Hrvatica njujorške adrese, Mirela Rončević, omogućila svima koji se nalaze u Hrvatskoj besplatan pristup virtualnoj knjižnici pomoću aplikacije Croatia Reads ili Hrvatska čita.

 

Marija Malnar Zidarić, knjižničarka

 [više]

Kako se koristi enciklopedija?

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 10. 10. 2016. 08:52

Učenici trećih razreda upoznali su se s enciklopedijom kao izvorom učenja i znanja. Naučili su razlikovati stručnu i opću enciklopediju te su samostalno istražili što se sve u njima nalazi. Kako bi došli do željene informacije, služili su se kazalom i abecednim redom. Saznali su kada su živjeli vitezovi i koliko vrsta mrava postoji te što jede krumpirova zlatica.

 [više]

Održana radionica stripa

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 10. 10. 2016. 08:18

U sklopu Dječjeg tjedna, Damir Steinfl je održao kreativnu radionicu stripa i ilustracije. Učenici su mogli naučiti što je to strip i zašto je poseban te se okušati u izradi stripa ili ilustracije.

 [više]

Obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 5. 10. 2016. 11:24

Svjetski dan životinja obilježava se 4. listopada. Tim povodom mali knjižničari su napravili pano, a knjižničarka je podsjetila koji sve romane sa životinjama imamo u knjižnici. Obilježavanju su se pridružili i polaznici likovne grupe koju vodi Suzana Ravaršan te polaznici talijanskoga jezika koje vodi Ivana Uremović Gašić.

 [više]

U knjižnici je otvorena izložba radova polaznika kreativne radionice stripa i ilustracije

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 16. 9. 2016. 12:50

Crtač stripova Damir Steinfl u našoj je knjižnici postavio izložbu dječjih stripova nastalih na kreativnoj radionici stripa i ilustracije. Stripove su napravili polaznici radionice, koji su ujedno i naši učenici te su na ovaj način dobili priliku da pokažu svoj talent i kreativnost u školi.

 

 [više]

Morea, čestitamo!

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 11. 5. 2016. 11:07

Naša draga kolegica i profesorica, Morea Banićević dobitnica je ovogodišnje nagrade SFERA 2016., za najbolji dječji roman.

 [više]

Posjetio nas je Božidar Prosenjak

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 21. 4. 2016. 13:46

Danas je u maloj školi u Voloskom održan književni susret s Božidarom Prosenjakom.

 [više]

Prvašići u knjižnici

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 18. 4. 2016. 09:41

Prvašići iz Voloskog posjetili su školsku knjižnicu u matičnoj zgradi. Kako bi njihov prvi dolazak u knjižnicu ostao u pamćenju pripremili smo im mali program.