preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

Vijesti iz Razredne nastave (RN)

OBILJEŽEN "ČA DAN"!

Autor: Marijana Mavić, 27. 11. 2020.

Dana 24. i  25.11.2020. u našim školskim zgradama i oko njih snimana je šesta epizoda nove emisije koja njeguje čakavsko narječje naziva "Mularija", a na taj smo način obilježili naš “Ča dan” koji ipak nije mogao biti kao inače zbog posebnih uvjeta u kojima se trenutno nalazimo.

U uvodnome dijelu naši mali prvašići iz PŠ Ičići lijepo su nam otpjevali pjesmu naziva “ Va Opatije” pod vodstvom učiteljice  Ljerke Knežević. Zatim su nam učenici  drugoga razreda iste područne škole izrecitirali stihove svoje  kreativne učiteljice  Danijele-Simčić Bakunić koja je također i voditeljica naših malih recitatora.

Stihove Drage Gervaisa recitirao nam je Tian Ramić pod mentorstvom učiteljice Marine Mavrinac Matulja.

Stigli su nam zatim učenici Glazbeno – scenske skupine područne škole Veprinac koji su nas oduševili tekstovima i pjesmama, a vodile su ih njihove učiteljice Tatjana Bonazza – Čekada, Sanja Albaneže i Ljiljana  Božičević.

Sljedeći su bili Čakavčići iz Voloskog koji su s puno mašte i veselja recitirali na našem dragom ča. Učenica Marta Mrvčić pročitala je svoju pjesmu “ Čaabeceda” s kojom je osvojila 1. nagradu na ČAKAVČIĆI PUL RONJGI 26. za 2020. godinu.Vodila ih je učiteljica Gordana Jedriško – Popeškić.

U „velikoj“ školi naša Paola Janjetić otpjevala je pjesmu Nine Fakin „Ča je život“ pod mentorstvom učiteljice  Marine Dadić.

   Benjamin Rumac, Nicole Brumnjak i Dunja Gržin također su sudjelovali u ovom obilježavanju „Ča dana“ i to na način da su samostalno napisali i recitirali svoje čakavske stihove.

  Vito Jurčić na savršenom čakavskom pročitao nam je slikovnicu Mačak z Voloskega Vedrana Ružića .

   U Škatulici, kutku posvećenom čakavskoj besedi, gošća je bila prof. Milana Međimorec, v.d. ravnateljica, koja je na vrlo zanimljiv i za sve nas poticajan način govorila o važnosti knjige, ali i čakavske besede. Sve nas je iznenadila recitacijom iz svojih školskih dana.

 I za kraj ove bogate i vesele „Mularije“ dio zbora opatijske osnovne škole, pod vodstvom učiteljice Marine Dadić otpjevao nam je pjesmu „Veli oganj“.

 Za kraj pohvalit ćemo sve naše učenike i učiteljice jer su svi uložili puno truda i vremena. Danas smo vidjeli i poslušali opatijsku djecu. Svi oni koji žele pokazati što znaju ili što su naučili, pozvani su da se  uključe  i jave na e-mail Čantologije.

Cijeli video našeg Ča dana možete pronaći na poveznici   

MULARIJA ep.6

No to nije sve, donosimo vam još sadržaja koji se zbog tehničkih poteškoća nije mogao prikazati u terminu prikazivanja: 

DAŽ DNEVI

KIP NA HRIDI, KRALJICA MORA - OPATIJSKA MADONA

 

NIKADA NE ZABORAVIMO NAŠE ČA!

Novinarke: Paola Janjetić

                   Pia Petričić Ferlin

Popis učenika i nazivi točaka nalaze u prilogu.


Priloženi dokumenti:
ČA_DAN_RKJ.docx (19.33 KB)


CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju