2017-12-05 13:36:30

Prvi sajam volonterstva u sklopu Međunarodnog dana volontera

U sklopu Međunarodnog dana volontera, nekolicina učenika sedmih i osmih razreda naše škole prisustvovala je PRVOM SAJMU VOLONTERA Grada Opatije, koji se održao u Kulturnom domu „Zora“. Cilj sajma je bio prezentirati volonterske udruge grada Opatije te na takav način privući mlade ljude da se pridruže volonterima. Predstavilo se šest aktivnih udruga: Kulturni front, Udruga Žmergo, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije, Društvo „Naša djeca“, Gradsko društvo „Crveni križ“ Grada Opatije i ESV. 

ESV je Europska volonterska služba i dio je programa Erasmus+, a omogućuje mladima od 17-30 godina da volontiraju do godine dana u drugoj europskoj zemlji te time steknu neprocjenjivo iskustvo. Učenici su imali prilike čuti na koji način ova volonterska služba djeluje izravno od osoba koje u njoj sudjeluju. Predstavili su ju mladi ljudi iz Francuske i Španjolske. Ova volonterska služba djeluje u sklopu udruge Žmergo, koja je akreditirana za sve aktivnosti ove volonterske službe. Cilj ove udruge je očuvanje okoliša, kulturne baštine te poticanje svega što utječe na poboljšanje kvalitete života.

Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije radi na uključivanju djece i odraslih osoba s raznim oštećenjima (tjelesnim, intelektualnim, motoričkim) u svakodnevan život. Na sajmu su predstavili brojne aktivnosti kojima se bave: terapijsko jahanje, razne likovne radionice, brojne izlete, sportske aktivnosti i brojne druge.

Društvo „Naša djeca“ Opatija za cilj ima ostvarivanje prava djeteta, organiziranje dječjih aktivnosti u slobodno vrijeme i pomoć roditeljima i djeci u razvoju i odgoju djeteta.

Udruga „Kulturni front“ bavi se promicanjem svih oblika kulturnog stvaralaštva, promiče zaštitu ljudskih prava i temeljnih ljudskih sloboda te nastoji oživjeti grad brojnim događajima i koncertima.

Gradsko društvo „Crveni križ“ Grada Opatije za zadaću ima humanitarne ciljeve na području zaštite zdravlja, socijalne skrbi i zdravstvenog odgoja. Njihovi volonteri dobrovoljno ulažu svoje vrijeme, trud i znanje za opću dobrobit i dobrobit druge osobe.

POSTANI I TI VOLONTER TAKO DA SE JAVIŠ ŠKOLSKOJ PEDAGOGINJI ILI KNJIŽNIČARKI, KOJE ĆE TE DALJE UPUTITI U PREDIVAN SVIJET VOLONTERSTVA.


Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija