preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

Posjet Vukovaru - gradu heroju

Autor: Vlatka Crnković, 28. 5. 2017.

Učenici osmog razreda (8.a,8.b i 8.c) u pratnji učitelja, u vremenu 21.- 23.svibnja  2017. boravili su u Vukovaru, kamo učenici iz cijele Hrvatske dolaze učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar, u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru.

Navedenoj terenskoj nastavi nazočila su 73 učenika u pratnji učiteljice Vlatke Crnković (zamjena za razrednicu 8.a -  Klaudiu  Crnčan) te pratnje Lidije Jukić; učitelja Adriana Škarice ( razrednika 8.b) i pratnje  č.s. Tereze Simonović te učiteljice Lorete Jeknić (zamjena za razrednicu 8.c – Moreu Banićević)  i  pratnje Nade Lovretić, koja je ujedno bila i voditeljica puta.

 

Iz Opatije, s ulegnuća ispred SPAR-a, dvama autobusima krenulo se u 11 sati i 30 minuta.

Učenici i učitelji boravili su u hostelu Dubrovnik, a prvi dan boravka bio je namijenjen smještaju , upoznavanju ambijenta te odmaranju kako bi se mogli uključiti u aktivnosti predviđene za sljedeća dva dana.

Sutradan, 22. svibnja, nakon doručka, učenici su, u pratnji učitelja,  posjetili Muzej vučedolske kulture  te Gradski muzej Vukovara, smještenim u Dvorcu Eltz , gdje su od vodiča dobili važne informacije o navedenim povijesnim izlošcima.

Nakon ručka nazočili su predavanjima na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar, organiziranima u hostelu Dubrovnik.

U popodnevnim satima turističkim brodom Bajadera plovili su Dunavom te, iz te perspektive, razgledali arhitekturne i povijesne znamenitosti.

U večernjim satima organizirana je disko večer u disku Quo Vadis, čime su učenici bili iznimno zadovoljni.

Drugi dan boravka bio je posvećen obilasku  memorijalnih lokacija (Ratne bolnice, Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, podijeljenog u tri dijela – Aleju poginulih hrvatskih branitelja, Aleju umrlih hrvatskih invalida Domovinskog rata i Aleju civilnih žrtava iz Domovinskog rata; Ovčaru kao i Spomen doma Ovčara, rad akademskoga slikara Miljenka Romića.

 Razgledanje navedenih sadržaja, uz dirljive iskaze vodiča, vrlo se dojmilo učenika.  Prilikom obilaska Spomen doma Ovčara, učenici su se upisali u knjigu posjetitelja, iskazavši tugu zbog svih mučnih zbivanja na putu rađanja hrvatske slobode, kao i ponos zbog hrabrosti i odlučnosti branitelja da brane svoju obitelj, svoju dom, svoju domovinu.

 Pri odlasku na ručak u restoran Hostela, učenici i učitelji posjetili su Trpinjsku cestu, odnosno Groblje tenkova, koje je heroj Blago Zadro učinio mjestom junačkoga otpora loše naoružanoga hrvatskog vojnika. Tom su prilikom vidjeli i Put spasa ili Kukuruzni put koji je mnogima spasio živote, ali i gdje je poginulo puno branitelja koji su branili živote civila.

Nakon ručka bio je organiziran i kviz zapamćenih podataka iz dvodnevnih predavanja. Među natjecateljima sedam škola bili su i naši predstavnici – Andrej Tolstikov i Niko Zeoli, učenici 8.b razreda.

Praćeni iznimno emotivnim navijanjem svojih vršnjaka i učitelja, navedeni učenici osvojili su 1. mjesto, što je rezultiralo vrlo pozitivnom atmosferom tijekom čitavog povratka.

Zadovoljni naučenim sadržajima, novostečenim prijateljstvima i osobitim doživljajima, učenici i učitelji u Opatiju vratili su se u utorak, 23.svibnja, u večernjim satima.

                                                                                                                            Napisala: Vlatka Crnković


Priloženi dokumenti:
Slavlje_Vukovar.jpg (54.42 KB)


CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju