preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Novinari

Nova cesta 53; telefon: (051) 703 910; email: rkj@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
Zgrada Volosko: (051) 701 279
Područne škole: Ičići (051) 704 311; Veprinac (051) 299 082
Ovo je portal vijesti rada škole koji stvaraju učenici, učitelji i suradnici.
Sve važne trajnije obavijesti nalaze se na Vršnom web mjestu škole (otvara novi prozor preglednika).


Novinari - Vijesti

Pomaganje našoj prijateljici Emi

Autor: Iva Kovačević, 2. 5. 2018. 12:32

Ema Ratkajec, učenica 7.b razreda, već gotovo dvije godine ne može polaziti nastavu u školi zbog bolesti. Učenica ima autoimunu bolest koja napada bubrege te joj je potreban odlazak na terapije u Njemačku da bi se stanje poboljšalo. Nažalost terapija je skupa i potrebno je skupiti veću količinu novčanih sredstava. Iz tog se razloga i naš razred odlučio uključiti u dobrovoljnu akciju prikupljanja sredstava. Na inicijativu mame jednog od učenika (Duje Marinovića), počeli smo izrađivati anđele za prodaju. Anđeli su rađeni od pečene gline i ukrašavani dekupaž tehnikom. Izrađivali smo ih u Eminu domu, a prodavali na Trsatu ispred crkve na štandu za kojeg se opet pobrinula Dujina majka. Na taj smo način prikupili znatan iznos, no nažalost nedovoljan pa i dalje nastavljamo s izradom i prodajom.   Nadamo se da ćemo uz pomoć župe Volosko i grada Opatije uspjeti prikupiti što više novaca za liječenje naše prijateljice iz razreda. Ovu lijepu akciju popratio je Kanal Ri s kojeg su preuzete fotografije. (Učenice 7.b razreda : Hana Kulišić i Tamara Gašparuš)

 [više]

Sportske igre mladih ⚽

Autor: Iva Kovačević, 24. 4. 2018. 08:01

Dana 11. travnja 2018. u Opatiji na Slatini održane su Sportske igre mladih. Sudjelovalo je preko 400 vrtićara i osnovnoškolaca iz Opatije, Labina i Pazina. Natjecali su se u graničaru i trčanju na 60 metara. Program je započeo nastupom Mažoretkinja grada Opatije i paljenjem baklje. Zajedno su je zapalili  dječja gradonačelnica Petra Deranja, zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić, predstavnik Coca-Cole Hellenic Darko Matošković i predstavnici Plazma Sportskih igara mladih Tihana Butorac i Tomislav Gudić. Završilo se podjelom medalja najuspješnijima koji su se također i plasirali na završnicu Plazma Sportskih igara mladih koje će se održati krajem lipnja. (novinarka: Luana Zdrinšćak, 8. c)

 [više]

10. izložba Kamelija

Autor: Iva Kovačević, 20. 4. 2018. 10:18

Od 30. ožujka do 2. travnja, 2018. godine u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održana je 10. izložba kamelija u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija. 43 učenika OŠ "Rikard Katalinić Jeretov" su pripremili svoje likovne i literarne radove na temu kamelija koji su kasnije bili  vrednovani od strane stručnog žirija. Izložbu su pripremile profesorica Vanja Kusturin Zukić i učiteljica Marina Mavrinac Matulja.

 

 [više]

Komemoracija povodom Jom Hošoa

Autor: Iva Kovačević, 20. 4. 2018. 09:57

Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj 12. travnja 2018. godine održala je komemoraciju povodom Jom Hošoa na židovskom dijelu Opatijskog groblja. Jom Hošoa je Dan sjećanja i Junaštva te se toga dana u cijelom svijetu židovske zajednice prisjećaju žrtava holokausta. Židovska je zajednica pozvala našu školu da prisustvuje komemoraciji. Grupa mladih povjesničara, učenici 7. i 8. razreda u pratnji profesorice povijesti Liljane Host sudjelovali su na tom značajnom događaju. Učenice Petra Deranja i Anja Mastrović pročitale su imena stradalih, a ostali učenici polagali su vijence i palili svijeće. Cijeli događaj bio je uživo popraćen putem HRT-a. (fotografija preuzeta s: http://www.novilist.hr, novinarka: Petra Deranja, 8.c).

 [više]

🎤 Školske karaoke vraćene u školsku knjižnicu 🎤

Autor: Iva Kovačević, 19. 4. 2018. 12:50

 

 

 

 

 

 

 

18. travnja 2018. godine u našoj su se školi nakon više godina ponovno organizirale karaoke na inicijativu profesorice glazbene kulture Marine Dadić za učenike od 4. do 8. razreda. U natjecanju je sudjelovalo 10 grupa i 10 pojedinaca.

Prvo mjesto dijele:

Antonia Mara Brko, učenica 5.c razreda s pjesmom "S tobom"  i Lea Topol, učenica 7.a razreda s pjesmom "Real friends".

Drugo mjesto odnijele su učenice:

Katarina Hlanuda, Mia Janković i Mia Leko iz 6.b razreda s pjesmom "Titanum".

Treće mjesto: 

Karla Kinkela, učenica 4.a razreda osvojila je 3. mjesto s pjemom "Maestral".

Čestitamo pobjednicima i svim učesnicima ovogodišnjih karaoka.smiley🎤  
(školska novinarka: Petra Deranja, 8.c)

 [više]

Književnica Željka Horvat-Vukelja posjetila Školu

Autor: Iva Kovačević, 19. 3. 2018. 09:22

U ponedjeljak, 12. ožujka 2018., našu je Školu posjetila hrvatska književnica za djecu i mladež Željka Horvat - Vukelja. Književnica je održala dva susreta; prvi za prvašiće iz područne škole Volosko, a drugi za četvrtaše matične škole. Malo je reći kako je uljepšala knjižnicu svojim vedrim duhom i čarobnim pričama iz svojih knjiga. Nakon prezentacije, velika većina učenika je rado kupila knjige, koje je književnica potom uljepšala svojim potpisom. Na samome kraju, školske novinarske postavile su joj nekolicinu pitanja, a cijeli intervju možete pročitati u daljnjem tekstu. smiley 

 [više]

Međunarodni dan tolerancije

Autor: Saša Bačić, 18. 11. 2017. 08:26

U četvrtak, 18.11.2017. opatijski osmaši i srednjoškolci sudjelovali su u obilježavanju Međunarodnog dana tolerancije u KTC-u Gervais. Tim povodom pogledali su projekciju tridesetominutnog filma pod nazivom Godine kobnih iskustava obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom. Film govori o životu obitelji Mandić i šestomjesečnom boravku Olega, njegove majke i bake u koncentracijskom logoru Auschwitz. Nakon projekcije filma moderator je vodio razgovor s Olegom Mandićem, posljednjim dječakom koji je živ napustio Auschwitz. U razgovoru je Oleg iznio svoja sjećanja i ispričao nam neke sasvim neobične i nezamislive situacije koje je doživio. Po završetku razgovora učenici su imali priliku postaviti pitanja o svemu što ih je zanimalo.

Novinarka: Valeria Puž, 8.c

 [više]

FEN

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 23. 10. 2017. 09:14

U Opatiji od 18. do 22. kolovoza 2017. godine održan je Festival nezavisnih kazališta Republike Hrvatske. U festivalu su sudjelovali učenici i profesori naše škole.

19. kolovoza učenici 4.a i 4.c te 1.a  i 1.b razreda sa svojim nastavnicama pogledali su predstavu Ritam tam- bajka o ritmu u Centru Gervais.

20. kolovoza sva tri razredna odjela područne škole Veprinac uživala su u predstavi Ja pa ti pa mi, epoizoda stranci. Istog dana sva tri razredna odjela područne škole Ičići pogledali su predstavu Velika staklena avantura. Sve su predstave bile besplatne za djecu.

19. i 20. kolovoza u maloj dvorani Centra Gervais održana je lutkarska radionica pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice Krune Tarle. U radionici su sudjelovale profesorice: Bojana Lanča, Tatjana Bonazza Čekada, Vanja Kusturin Zukić, Ljiljana Božić, Ljerka Knežević i Kristina Krapić. Cilj radionice bio je motivirati odgajatelje i nastavnike za dodatnu kreativnu dimenziju u radu s djecom te uvođenje lutke u nastavu. Sudionice su također izrađivale lutke pomoću gipsanog zavoja.

I profesori i djeca bili su zadovoljni programom predstava i radionica.

Novinarka: Petra Deranja, 8.c

 [više]

Natjecanje u čitanju na glas

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 18. 10. 2017. 11:05

U srijedu, 18. listopada 2017. naš je grad bio domaćin županijskog natjecanja u čitanju na glas. Natjecanje je održano u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin“ s početkom u 10 sati. Na otvorenju sudjelovao je školski zbor OŠ „R. K. Jeretov“ pod vodstvom profesorice glazbene kulture Marine Dadić, a sam program vodile su dvije članice lutkarske skupine naše škole Ana Kinkela i Lara Mance. Natjecalo se 14 učenika i učenica iz sedam škola naše županije u dvije kategorije. U prvoj kategoriji natjecali su se učenici od trećeg do petog, a u drugoj učenici od šestog do osmog razreda. Našu školu predstavljali su Vito Juričić iz 5.c i Petra Deranja iz 8.c. koji su postigli odlične rezultate.

Stručno povjerenstvo činile su: prof. Karol Visinko, prof. Maja Cvjetković, prof. Sanja Kukić Katalinić, prof. Ingrid Šlosar i ravnateljica Gradske knjižnice Suzana Šturm Kržić. Najbolji u mlađoj kategoriji bio je učenik OŠ „Nikola Tesla“ Noa Crnić, a u starijoj učenik OŠ Brajda Alek Blečić. Pobjednici će sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati u Sisku.

Novinarka: Valeria Puž, 8.c

 [više]

ČA JE ČA

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 17. 10. 2017. 11:00

Dana 17.10.2017. naš grad bio je domaćin natjecanja pod nazivom „Ča je ča“. Mjesto održavanja natjecanja bilo je Volosko te je sama tema ovogodišnjeg natjecanja bila povijest i kulturna baština Voloskog. Natjecanje se sastojalo od terenskog istraživanja u kojem su učenici prošli Voloskom prema određenim uputama. Otvorenje je započelo u 9:30 u Sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ odakle su učenici i krenuli s istraživanjem. Na natjecanju su sudjelovali učenici sedmih razreda iz 24 osnovne škole Primorsko-goranske županije. Pobjednici su proglašeni u knjižnici OŠ „R.K. Jeretov“, Opatija u 14 sati.

Učenici naše škole Noa Marijanović, Rafael Matacin, Luka Slavić i Damjan Rajko, pod vodstvom mentorice, profesorice povijesti, Liljane Host, natjecali su se izvan konkurencije te su na cilj stigli kao 3. najbolja ekipa.

Novinarka: Luana Zdrinšćak, 8.c

 [više]

Zajedno protiv dječjeg siromaštva

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 17. 10. 2017. 09:13

17. listopada 2017. Društvo "Naša djeca" Opatija organiziralo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. U holu naše škole učenici su mogli sudjelovati u likovnoj radionici "Daj 5 u borbi protiv siromaštva" i ostaviti poruku na "Stablu dobrih želja". Također bio je postavljen i info štand s edukativnim materijalima te izložba slika. Naši su učenici tim povodom prikupljali hranu i higijenske potrepštine za Socijalu samoposlugu. Školu je posjetila i delegacija projekta hrvatsko-francuske suradnje "Zajedno protiv dječjeg siromaštva" kako bi pogledali na koji način smo obilježili taj dan. Dočekao ih je ravnatelj naše škole Fredi Glavan te im predstavio rad škole, programe i aktivnosti koje provodimo. Cilj obilježavanja bio je osvještavanje nas djece o položaju naših vršnjaka diljem svijeta.

Novinarka: Petra Deranja, 8.c

 [više]

Obilježavanje Dana kruha

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 13. 10. 2017. 09:10

Dana 13.listopada 2017. godine u Osnovnoj školi  “Rikard Katalinić Jeretov“  održana je svečanost blagoslova kruha.  Svečanost je započela nastupom  zbora pod vodstvom profesorice Marine Dadić u kojem sudjeluju učenici  od 4. do 8. razreda.

 Nakon što je zbor otpjevao svoje pjesme,  učenice osmog razreda Ana Kinkela, Paola Sergo, Lara Mance, Paola Matijević i Karla Matijević pročitale su tekstove o kruhu i plodovima zemlje. Poslije lijepo pročitanih tekstova đakon Laurent  Kružić prisjetio se svoga školovanja u OŠ “R. K. Jeretov“. Slijedio je blagoslov kruha kojeg je vodio velečasni Petar Belanić. Tim povodom učenici naše škole također su prikupljali brašno za socijalnu samoposlugu.

Novinarka: Lara Mance, 8.a

 [više]

Obilježen Međunarodni dan djevojčica

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 11. 10. 2017. 11:03

11. listopada 2017. godine u našoj je školi obilježen Međunarodni dan djevojčica. Tim je povodom društvo "Naša djeca" Opatija u suradnji s Centrom za ženske studije iz Rijeke organiziralo predavanje i debatu pod nazivom "Položaj djevojčica u svijetu"  Predavanje je održala mag. kult. i mag. teologije Greta Grakalić Rački. O položaju djevojčica u svijetu govorila je kroz tri glavne problematike: dječji brakovi, rituali ljepote i obrazovanje. Nakon predavanja u debati su o istoj temi raspravljali učenici sedmih i osmih razreda OŠ Viktora Cara Emina Lovran  i OŠ "R. K. Jeretov" Opatija. Konačni je zaključak da su najranjivije skupine u Hrvatskoj djevojčice Romkinje te djevojčice koje žive u siromaštvu, a cilj nam je svijet s potpunom rodnom ravnopravnošću.

Događaj su medijski popratili Radio Rijeka i HRT u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Petra Deranja 8.c

 [više]

Ekskurzija osmih razreda

Autor: Kristina Bačić, Saša Bačić, Kristina Krapić, 29. 9. 2017. 11:10

Dana 28. i 29.9.2017. godine osmaši Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija bili su na ekskurziji u Dalmaciji. Vidjeli su sljedeće gradove: Zadar, Šibenik i Nin. U gradu Šibeniku posjetili su dvije tvrđave, katedralu, pozdrav suncu, morske orgulje, te prošetali glavnom ulicom. U Zadru su vidjeli Muzej iluzija i razgledali ostatak grada. Na kraju Nin. Obišli su crkvu Sv.Križa i ostatak Nina. Između ostalog posjetili su Sokolarski centar i Etno selo. Vratili su se 29.9. u kasnim večernjim satima.

Novinarka: Lara Mance 8.a

 [više]

Naši učenici o nacionalnim testiranjima u emisiji Nova TV

Autor: Fredi Glavan, 21. 2. 2017. 18:19

Novinarka Nova TV Martina Bolšec Oblak danas je intervjuirala naše učenike petog razreda Katarinu, Lodu i Bornu.

Reportažu možete pogledati 21.2.2017. u 19:15 h

Martina Bolšec Oblak zadnje tri godine sudjeluje i u rubrici Bolja Hrvatska koja u sklopu Dnevnika Nove TV donosi pozitivne priče o mladim i uspješnim ljudima, od umjetnika, glazbenika, profesora, volontera do znanstvenika, informatičara i brojnih drugih.

 [više]

Osmaši u Vukovaru

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 30. 5. 2016. 18:38

Uz pratnju razrednica Dragane Karamarko, Jelene Crnković, Dragice Rade te profesorica Serene Calderare Cvjetović, Marine Dadić i Suzane Ravaršan u nedjelju, 22.5. krenuli smo prema Vukovaru.

 [više]

1.a i 1. b postali su dio Crvenog križa

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 12. 5. 2016. 15:06

Pomoći kome treba,dobro je poput meda!

U sklopu Tjedna obilježavanja Crvenog križa, učenici 1.a i 1.b razreda, primljeni su u njihov pomladak. Učenicima su na vrlo zanimljiv i maštovit način opisane djelatnosti Crvenog križa koje im je predstavio klaun Tedi.

 

 [više]

Naši osmaši su bili na ekskurziji

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 11. 5. 2016. 11:55

Osmaši naše škole proveli su dva nezaboravna dana na ekskurziji u Dalmaciji.

 [više]

Održan preventivno – edukativan program „Vidi i klikni“

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 26. 2. 2016. 09:07

 

Dana 25. veljače 2016 u maloj dvorani Marino Cvetković održana je HAK-ov preventivno – edukativan program „Vidi i klikni“ za prvašiće iz Voloskog, PŠ Ičići i PŠ Veprinac. Program se odvijao uz pomoć didaktičkih pomagala kao što su automobili na napuhavanje i električni automobil koji je izazvao posebno oduševljenje.

 

 [više]

Obilježen dan ružičastih majica

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 25. 2. 2016. 09:18

Društvo ”Naša djeca“ Opatija u suradnji s Policijskom postajom Opatija u našoj su školi organizirali aktivnosti pisanja poruka koje govore o borbi protiv nasilja prigodno napisanih na kartonskim ružičastim majicama koje su sami objesili na štrik.