preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

Nova cesta 53; telefon: (051) 703 910; email: rkj@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
Zgrada Volosko: (051) 701 279
Područne škole: Ičići (051) 704 311; Veprinac (051) 299 082
Ovo je portal vijesti rada škole koji stvaraju učenici, učitelji i suradnici.
Sve važne trajnije obavijesti nalaze se na Vršnom web mjestu škole (otvara novi prozor preglednika).


Što je GLOBE?

Zamisao o znanstveno obrazovnom programu GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio je američki potpredsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje 1994. godine. Na isti je dan (22. travnja) 1995. godine program pokrenut u SAD, a vlade mnogih zemalja diljem svijeta tih su dana s američkim predstavnicima potpisale sporazume o provođenju programa GLOBE. U SAD je vođenje programa povjereno Nacionalnoj upravi za atmosferska i oceanografska pitanja (NOAA) kao glavnom nositelju, a u njegovo ostvarivanje uključeno je još šest vladinih agencija. Do kraja 1998. godine, potpisivanjem sporazuma, programu GLOBE priključilo se 79 zemalja iz cijelog svijeta.

Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa (sporazum je potpisan 13. travnja 1995.). Glavni nositelj programa u Hrvatskoj je Ministarstvo prosvjete i športa, a supotpisnik sporazuma je Državna uprava za zaštitu prirode i okoliša. Do kraja 1998. u Hrvatskoj se priključilo 75 škola.

MEĐU NJIMA I NAŠA ŠKOLA!


GLOBE Opatija 2010/2011.

 

 

GLOBE OPATIJA 

   

MENTORICE:

Dragica Rade, učiteljica informatike

Radenka Korenjak, učiteljica geografije ...

 


GLOBE vijesti

Posjet globovaca Prirodoslovno-grafičke škole našoj školi

Autor: Dragica Rade, 27. 3. 2018. 23:53

U sklopu suradnje GLOBE škola 8.ožujka 2018. naši školu je posjetila skupina globova Priroslovno-grafičke škole Rijeka zajedno sa svojim mentoricama, profesoricom Marinom Pavlić.

Zajedno smo napravili ispitivanje tla njihove i naše škole. Odredili smo i usporedili pH i vodljivost.

Nakon pokusa, pokazali smo gostima svoju meteorološku kućicu i školu te se bolje upoznali i družili.

 [više]

20 godina GLOBE programa u OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija

Autor: Fredi Glavan, 17. 3. 2017. 23:56

20 godina GLOBE programa u OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija. Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša. Prvi poslani podatak bio je poslan 17.3.1997., na današnji dan. GLOBE voditelji su bili Marija Popović, učiteljica prirode i biologije i Fredi Glavan, tada učitelj informatike a danas ravnatelj Škole. Pogledajte video prikaz 20 godišnjeg rada u tom programu. Govorile učenice:    Vedrana Mihaljević, Eleonora Medved, Ella Puž i Hana Kulišić. Audio i video obrada: Fredi Glavan, prof. CC licenca. The GLOBE Program in Rikard Katalinić Jeretov Elementary School Opatija. 

Pogledajte video prezentaciju

 [više]

Međužupanijska GLOBE smotra

Autor: Dragica Rade, Saša Bačić, 13. 3. 2017. 16:22

Ove godine bili smo domaćini međužupanijske smotre GLOBE škola koja se održala 10.ožujka 2017. Škole su prezentirale svoj rad u protekloj godini i nakon toga je ocjenjivačko povjerenstvo prema zadanim kriterijima ocijenilo njihov rad.

Škola

Bodovi

SŠ Mate Blažine Labin

96,27

Prirodoslovno-grafička škola Rijeka

95,15

OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija

67,56

OŠ Veli Vrh Pula

63,86

SŠ Buzet

33,29

Državno povjerenstvo će nakon objedinjavanja listi GLOBE centara donijeti konačnu odluku o pozivanju škola na Državnu GLOBE smotru.

Našu školu su predstavile učenice 7.c razreda Valeria Puž, Luana Zdrinšćak i Petra Deranja.

Budući da je naša škola prvi put poslala izmjereni podatak u GLOBE bazu podataka 17.3.1997. tom smo prilikom prigodno obilježili dvadeset godina našeg rada. Državna koordinatorica GLOBE  programa Diana Garašić nije mogla biti s nama, ali je poslala prigodnu čestitku. Tajnica Državnog povjerenstva Borjanka Smojver, viša savjetnica za biologiju i kemiju u Agenciji za odgoj i obrazovanje je čestitala na našoj ustrajnosti u provedbi Programa i zaželjela nam je i dalje puno uspjeha.

Učenice Vedrana Mihaljević, 6.b, Hana Kulišić, 6.b, Ella Puž, 7.c i Eleonora Medved, 7.c su prikazali naš rada kroz proteklih 20 godina i nakon toga smo se ugodno družili uz rođendansku tortu.

Čestitamo svim sudionicima i zahvaljujemo svima na podršci.

Opatijski globovci

 [više]

Županovo primanje prvonagrađenih

Autor: Dragica Rade, 10. 6. 2015. 14:45

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja 9.lipnja 2015 održano je svečano primanje za učenike i mentore osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova koji su u školskoj godini 2014/2015. na natjecanjima i smotrama u znanju, vještinama i sposobnostima osvojili prvo mjesto na državnoj i međunarodnoj razini.

Na primanje su pozvane sudionice Državne smotre i natjecanje GLOBE programa, učenice 7.b razreda Mara Paravić, Mia Lanča i Eva Gärtner u pratnji mentorica Radenke Korenjak i Dragice Rade. Na Državnoj smotri je nagrađen projekt pod nazivom Utjecaj otpadnih voda na kvalitetu vode potoka Banina.

Fotografije možete pogledati na Facebook stranici Primorsko-goranske županije

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.883965978318017.1073742190.343452055702748&type=3

 

 [više]

Čistimo vodu pomoću eko-kuglica s efektivnim mikroorganzmima (EM)

Autor: Dragica Rade, 10. 6. 2015. 14:24

U petak, 5.lipnja 2015. GLOBE skupina u pratnji mentorica Redenke Korenjak, Katice Seki i Dragice Rade je bila na terenskoj nastavi u Zvoneću. Radili smo fizikalno-kemijsku i mikrobiološku analizu vode. S nama su bili gđa Alenka Turković Juričić, voditeljica laboratorija u komunalnom društvu Liburnijske vode Opatija i predstavnici tvrtke EM tehnologija g.Nedjeljko Jovanović i gđa Vladimirka Kovačević.

Gospodin Nedjeljko Jovanović je pred mjesec dana održao radionicu u školi o dobrobiti efektivnih mikroorganizama (EM), a nakon toga smo izradili glinene kuglice koji sadrže EM. Kuglice su fermentirale mjesec dana, a nakon toga smo ih bacili u baru u Zvoneću za koju smo procijenili da nije čista. Napravili smo analizu prije bacanja kugli, a ponovit ćemo je na početku iduće školske godine i vjerujemo da će EM djelovati na kvalitetu vode. 

 [više]

Bacanje Eko-kugli za pročišćavanje vode

Autor: Dragica Rade, 25. 5. 2015. 19:00

U petak, 22.svibnja 2015. unatoč lošem vremenu, učenici područne škole Ičići, opatijski vijećnici, članovi DND te učenici GLOBE skupine sudjelovali su u bacanju 3000 eko-kugli za pročišćavanje mora.

Akciju  su proveli komunalno poduzeće Liburnijske vode, Grad Opatija, Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov« i Društvo »Naša djeca« Opatija u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o., a u sklopu 6. Konferencije o vodama koja se u organizaciji Hrvatskih voda od 20. do 23. svibnja održava u Opatiji.

Akciji su nazočili župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, ravnatelj opatijske škole Fredi Glavan i brojni drugi predstavnici Grada Opatije, ekolozi tvrtke Liburnijske vode, djelatnici opatijskog TZ-a i tvrtke EM tehnologija koja proizvodi eko kugle.

Prethodno smo imali radionicu na kojoj smo upoznati s tehnologijom Efektivnih mikroorganizama i radili eko-kuglice. Nastavljamo suradnji s tvrtkom EM tehnologija i radit ćemo projekt za GLOBE smotru u kojem ćemo koristiti kuglice i pročišćavati vodu.

 [više]

Predstavljen GLOBE projekt na 6. hrvatskoj konferenciji o vodama

Autor: Dragica Rade, 25. 5. 2015. 18:56

Na poziv Grada Opatije i organizatora 6. hrvatske konferencije o vodama pod motom Hrvatske vode na investicijskom valu, 21.svibnja 2015. smo u hotelu Adriatic predstavili ovogodišnji GLOBE projekt Utjecaj otpadnih voda na kvalitetu vode potoka Banina koji je nagrađen na Državnoj smotri GLOBE škola u Daruvaru. Projekt su prezentirale učenice 7.b razreda Mara Paravić, Mia Lanča i Eva Gärtner uz podršku mentorica Radenke Korenjak, Dragice Rade i Katice Seki.

Dobili smo veliki pljesak s preporukom da i dalje nastavimo raditi takve istraživačke projekte te smo pozvani da projekt objavimo u časopisu Hrvatske vode.

 [više]

Nagrađen projekt na Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola

Autor: Dragica Rade, 15. 5. 2015. 10:13

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola održano je u Daruvaru od 11.-13. svibnja 2015. Sudjelovale su učenice Mara Paravić, 7,b,  Mia Lanča, 7.b i Eva Gärtner, 7b u pratnji mentorica  Radenke Korenjak i  Dragice Rade. U orijentacijskom natjecanju u konkurenciji 29 škola osvojili smo 16.mjesto, a projekt pod nazivom Utjecaj otpadnih voda iz zaleđa Ike na potok Banina je nagrađen kao iznimno uspješan projekt u kategoriji Voda. U izradi projekta je također sudjelovala učiteljica kemije Katica Seki, a projekt smo radili u suradnji s komunalnim društvom Liburnijske vode d.o.o. i voditeljicom laboratorija Alenkom Turković Juričić te javnom ustanovom Parkom prirode Učka i edukatoricama Martom Blažević i Andrejom Stojaković. Zahvaljujemo objema ustanovama na nesebičnoj pomoći. Projekt ćemo prezentirati u sklopu 6.hrvatske konferencije o vodama u Opatiji 21.svibnja.

Više o Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola možete pročitati na hrvatskim GLOBE stranicama

http://globe.pomsk.hr/daruvar_2015/smotra-daruvar_15.html

Mentorice:

Radenka Korenjak i Dragica Rade

 [više]

Terenska nastava na Učki i suradnja s javnom ustanovom Park prirode Učka

Autor: Dragica Rade, 21. 4. 2015. 13:16

I ove godina je naša škola pozvana na Državno natjecanje i smotru GLOBE škola koje će se održati u Daruvaru 11.-13.svibnja 2015. Tamo ćemo predstaviti projekt kojeg smo započeli još prošle godine u suradnji s komunalnim društvom Liburnijske vode d.o.o. pod nazivom Utjecaj otpadnih voda iz zaleđa Ike na kvalitetu vode potoka Banina.

Ove godine smo odlučili proširiti projekt i zamolili smo javnu ustanovu Park prirode Učke za pomoć kod određivanja  slatkovodnih makrobeskralježnjaka koji obitavaju u potoku Banina. Edukatorice Marta Blažević i Andrea Stojaković su se rado odazvali našem pozivu.

Na terenskoj nastavi na Učki je 14.travnja 2015. bilo 9 učenika GLOBE skupine u pratnji mentorica Radenke Korenjak, Katice Seki i Dragice Rade. Pronašli smo slijedeće slatkovodne makrobeskealježnjake:

Vodencvijet – 21

Tular – 36

Rakušac – 4

Daždevnjak – 4

 

Slatkovodni makrobeskralježnjaci su indikator čistoće vode i zaključili smo da je voda na tom području kvalitetna i nezagađena.

 

Na terenskoj nastavi smo se svi dobro zabavili i mnogo toga naučili. Zahvaljujemo edukatoricama Marti i Andreji i veselimo se budućoj suradnji.

 [više]

EKO - Radionica Štedimo energiju! u sklopu EU projekta Alterenergy

Autor: Fredi Glavan, 17. 12. 2014. 13:13

Četvrtaši učili kako štedjeti energiju

U sklopu županijskog EU projekta Alterenergy- energetska održivost za male jadranske zajednice, u srijedu 17.12.2014. djelatnica Regionalne energetske agencije Kvarner, Sanda Hunjak, održala je za učenike 6. razreda radionicu „Štedimo energiju!“ . Primorsko-goranska županija sudjeluje u projektu Alterenergy zajedno s još 18 partnera iz Italije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Slovenije te Srbije. Jedan od ciljeva projekta jest i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije te su učenicima ovom prigodom uz predavanje i gledanje animiranog filma na tu temu, podijeljeni i prigodni edukativni materijali.

 [više]

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola

Autor: Dragica Rade, 24. 5. 2013. 12:33

I ove godine je naša škola sudjelovala na Državnoj smotri i natjecanju GLOBE škola koja je održana u Zadru od 13. do 15. svibnja 2013. Školu su predstavljali učenici 8.b razreda Ivan Tancabel, Antonio Cetin i Jure Šunić. Predstavili smo istraživački projekt kojeg smo radili ove školske godine u suradnji s komunalnim društvom Komunalac d.o.o. Opatija pod nazivom Kakvoća mora na opatijskim plažama. Na orijentacijskom natjecanju osvojili smo 3. mjesto u konkurenciji 26 osnovnih škole. Učenike je pripremala i vodila mentorica Dragica Rade.

Zahvaljujemo komunalnom društvu Komunalac d.o.o. Opatija i voditeljici Laboratorij, gospođi Alenki Turković Juričić, dipl. san. ing. te učiteljici kemije Katici Seki, dipl. ing. oko pomoći u izradi projekta.

 [više]

Terenska nastava učenika GLOBE skupine

Autor: Dragica Rade, 24. 4. 2013. 21:00

U srijedu, 17.travnja 2013. 20 učenika GLOBE skupine bili su na terenskoj nastavi koja je organizirana u sklopu izrade projekta za Državnu smotru pod nazivom „Kakvoća mora na opatijskim plažama“.

Učenici su u pratnji učiteljice kemije Katice Seki i učiteljice informatike i GLOBE voditeljice Dragice Rade na plažama od Voloskog do Ičića radili fizikalno-kemijsku analizu mora.

Uzorke mora smo na kraju odnijeli u komunalno društvo Komunalac d.o.o. Opatija gdje smo se upoznali s postupkom  mikrobiološke analize.

Rezultate naših istraživanja objavit ćemo na web stranicama Škole.

 [više]

Oblaci

Autor: Saša Bačić, 11. 6. 2012. 10:29

 [više]

Državna smotra i natjecanje GLOBE škola

Autor: Dragica Rade, 17. 5. 2012. 15:41

U Labinu se od 13. do 15. svibnja 2012. održala 15. Državna smotra i natjecanje GLOBE škola . Sudjelovalo je 36 osnovnih i 16 srednjih škola. Našu školu su predstavljali učenici Matea Ivaničić, 8.c, Tin Aganović, 7.b i Jure Šunić, 7.b zajedno s mentoricom Dragicom Rade.

U orijentacijskom natjecanju osvojili smo 8. mjesto, dobili smo priznanje za ustrajnu 15-godišnju provedbu Programa GLOBE i nagrađeni smo za projekt pod nazivom "Kratkoročna prognoza vremena promatranjem oblaka".

 

 [više]

Posjet GLOBE skupine Medicinskom fakultetu u Rijeci

Autor: Dragica Rade, 8. 5. 2012. 23:37

Devet učenika GLOBE skupine je u pratnji voditeljice GLOBE programa Dragice Rade 3.svibnja 2012. posjetilo Katedru za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci. Naša škola redovitim sakupljanjem kišnice sudjeluje u projektu Medicinskog fakulteta „Izrada karte stabilnih izotopa oborina na području Republike Hrvatske“. Na Fakultetu su globovci naučili nešto o stabilnim izotopima te se upoznali s postupkom njihovog određivanja.

Zahvaljujemo na gostoprimstvu pročelnici katedre za fiziku prof.dr.sc. Zvjezdani Roller Lutz, Diani Mance, prof. matematike i fizike, Tamari Hunjak, prof. fizike, Marijani Majetić, ing. politehnike i Mili Musulin.

 [više]

Raspored mjerenja za ožujak

Autor: Dragica Rade, 8. 3. 2012. 22:38

U privitku se nalazi raspored mjerenja za mjesec ožujak 2012.

 [više]

Raspored mjerenja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Dragica Rade, 31. 1. 2012. 10:58

U privitku se nalazi raspored mjerenja za mjesec veljaču.

 [više]

 GLOBE Blog

O aktivnostima Globovaca naše škole više možete saznati na njihovom blogu:

GLOBE RKJ OpAtiJa BLOG

http://globe-rkj-opatija.blog.hr/


CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju