preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

Naša eko misija

Projekt "Eko-škole" je međunarodni projekt utemeljen 1981. godine pri Vijeću Europe, a provodi ga Europska zaklada za odgoj i obrazovanje. Nacionalni koordinator projekta u Hrvatskoj je Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša ". Eko škola je projekt osmišljen u svrhu provedbe smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitave škole.

ZADAĆA EKO-ŠKOLE   

  • Ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u svakodnevni život učenika i djelatnika škole.
  • Stvaranje pozitivnog odnosa prema okolišu i razvijanje osjećanja odgovornosti prema njemu.
  • Buđenje interesa i poticanje učenika na aktivnosti kojima će senzibilizirati obitelj i širu zajednicu za problem okoliša.
  • Naglašavanje neophodnosti smanjivanja i zbrinjavanja otpada, te racionalnog korištenja energije i vode.
  • Jednom riječju - ŽIVJETI EKO!

EKO vijesti

STARI PUTI LEPRINCA

Autor: Fredi Glavan, 25. 10. 2019. 12:33

PŠ Veprinac se par dana zagrijavao za Dan kolektivne sadnje u RH. Rasadili smo bilje po Poučnoj stazi Veprina i novoj stazi "Stari puti Leprinca" čije je svečano otvaranje sutra. Inicijator uređenja ovog starog puta je gospodin Rajko Ukić, veliki zaljubljenik Veprinca i Veprine.

Posadili smo i nove biljke pred školsku zgradu.
Hvala dragim roditeljima na doniranom bilju.

 [više]

VIRTUALNOM SADNJOM u potjeru za Platinastom plaketom Međunarodne EKO škole - podrška akciji PGŽ i JU Priroda "Zasadi stablo, ne budi panj!"

Autor: Fredi Glavan, 24. 10. 2019. 18:47

Danas započinjemo akciju u matičnoj školi koja je ušla u program EKO škole tekuće školske godine podrškom akciji PGŽ i JU Priroda "Zasadi stablo, ne budi panj!"

 

U skladu s našim statusom EKO škole, ove godine smo jako aktivni. Provodimo dvije aktivnosti kojima želimo zaslužiti i narednu Platinastu plakatu Međunarodne EKO škole.

Davnih godina ravnatelj Fredi Glavan, tada učitelj informatike, imao je zadovoljstvo u školi pokrenuti dva programa: GLOBE sa suradnicom, sada umirovljenom učiteljicom biologije kolegicom Marijom Popović i ECO Schools sa sadašnjom ravnateljicom (tada učiteljicom PB) doma u Lovranu, kolegicom Natašom Tomić. Tada je sa suradnicama ekološkim projektom, koji je prezentiran na međunarodnoj konferenciji u Londonu, snimio stanje biljnog pokrova oko matične zgrade. Ove godine, nakon dugo godina, nastavljamo u suradnji s kolegicama Marijom Žilić (biologija) i Draganom Karamarko (tehnička kultura) ovaj vrijedan projekt za koji je ravnatelj izradio elektroničku bazu podataka svih biljnih vrsta u okolišu matične zgrade i veliki plakat koji se nalazi u holu škole. Naravno, učenici naše škole će biti i ovaj put glavni aktivisti.

Drugi vrijedan projekt je vezan za inicijativu poštovanog gospodina Rajka Ukića (3tCable) koji pokreće uređenje staze u Veprincu. Vrijedne ruke učiteljica iz Veprinca i njihovih učenika će biti aktivisti u Veprincu. Sigurni smo kako će ove dvije aktivnosti doprinijeti ostvarenju naše želje - Platinaste plakete EKO škole.

Kako bi podržali akciju "Zasadi stablo, ne budi panj!",

dolje smo danas virtualno zasadili opatijsku kameliju, kao poziv na donaciju i realizaciju ideje prikazane na donjoj simulaciji. Pozivamo prijatelje da nam pomognu realizirati ovu početnu ideju i PRETVORITI VIRTUALNU SADNJU U PRAVU!. Unaprijed zahvaljujemo!

 

Ravnatelj Fredi Glavan, prof.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju