preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > eTwinning
eTwinning

ZAVRŠNA SVEČANOST – SLIKOVNICOM POVEZANI

Autor: Gordana Jedriško Popeškić, 23. 6. 2022. 10:32

Završna svečanost eTwinning projekta „Slikovnicom povezani“ održala se u srijedu, 8.lipnja u 18h ispred Dječje kuće. Učenici naše škole iz Ičića, Veprinca i Čakavčići z Voloskog  predstavili su sebe i svoju slikovnicu,  koju su stvarali te doživljaj rada u projektu. Započelo se s prvašićima, a završilo s četvrtašima. Slikovnice su dobile i svoje digitalno izdanje. Mi smo dobili nove prijatelje. Naučili smo da su 'Knjige i vrata ista stvar - otvoriš ih i odeš u drugi svijet'. Uplovili smo u svijet slikovnica, a to je veliko bogatstvo! Ponosni smo što smo bili dio ovog projekta.

Priču u slikama, završnu svečanost možete pogledati: SLIKOVNICOM POVEZANI 

 [više]

ETWINNING PROJEKT „TEACHING THROUGH GAMES“

Autor: Marijana Mavić, 15. 6. 2022. 15:17

Učenici 3.a i 3.b razreda koji su uključeni u izvannastavnu aktivnost Mali Englezi zajedno s učiteljicom Engleskog jezika Martom Blašković Randelj sudjelovali su u eTwinning projektu Teaching through games.

Projekt je osmislila kolegica iz Rumunjske, a osim naše škole pridružile su se škole iz Poljske, Slovačke, Turske i Grčke. Učiteljice su istraživale nove aplikacije za izradu različitih igrica, iskoristile svoje znanje, vještine i kreativnost u stvaranju istih, a učenici su ih isprobavali i učili engleski jezik, a da nisu bili svjesni da ga uče. Svidio im se takav način poučavanja i nisu mogli dočekati sljedeći sat kako bi vidjeli što im je učiteljica pripremila i kakvi izazovi ih čekaju. Nastava je podrazumijevala odlazak u informatičku učionicu te su, osim komunikacijske, učenici razvijali i informacijsko-komunikacijsku kompetenciju.

Rezultati projekta prikazani su u Padletu koji je obuhvatio sve što smo napravili.

KLIK NA LINK - TEACHING THROUGH GAMES

 [više]

eTWINNING PROJEKT „SLIKOVNICOM POVEZANI“

Autor: Ljerka Knežević, 2. 6. 2022. 22:04

Učenici  2. razreda PŠ Ičići okupljeni u Čitalačkom laboratoriju sudjelovali su u e Twinning projektu  „Slikovnicom povezani"  kojeg su započeli provoditi u listopadu 2021. godine, a veliki završetak dogodit će se u Dječjoj kući, 8. lipnja 2022. godine gdje će se okupiti svi sudionici projekta i predstaviti svoje radove.

Naši projektni partneri bili su članovi Literarne skupine 2.a razreda  OŠ „San Nicolo“ koju vodi učiteljica Anamaria Basara. Kroz zajednički rad nastale su dvije slikovnice „Tajna iz ormara“  koja je započeta u Ičićima a završena u Rijeci, i „Izgubljeno suđe“, slikovnica započeta u OŠ „San Nicolo“ i završena u Čitalačkom laboratoriju PŠ Ičići.

Više o samom projektu te pregled svih slikovnica koje možete pročitati  pronaći će te na stranicama Slikovnica u razrednoj nastavi:

http://slikovnicaurazrednojnastavi.weebly.com/dje268je-stvaralascarontvo.html

Ljerka Knežević

 [više]

PREDSTAVLJANJE e-Twinning PROJEKTA SLIKOVNICOM POVEZANI

Autor: Marijana Mavić, 22. 5. 2022. 20:52

Čakavčići iz Voloskog pod mentorstvom učiteljice Gordane Jedriško Popeškić ove su godine sudjelovali u eTwinning projektu Slikovnicom povezani.

Cilj projekta bio je stvaranje suradničke slikovnice. Učenici su se u razdoblju od listopada 2021. do lipnja 2022. godine ponajprije upoznavali s kvalitetnim slikovnicama, a zatim potaknuti njima krenuli u stvaranje vlastitih slikovnica. Ponukani načelom zavičajnosti i suradničkim radom osmislili smo temu, ideju i likove nove slikovnice, odredili likovnu tehniku i ilustrirali svoju priču. Mi smo stvorili uvod i zaplet slikovnice „Krajica z Opatije“, a zatim smo slikovnicu predali našim projektnim partnera iz OŠ „dr. Andrija Mohorovičić“ Matulji koji su nastavili i završili priču.

Naš je zadatak bio završiti njihovu priču „Zvonejska mlekarica“.

Tijekom projekta, učenici iz Matulja i Opatije slali su si međusobno kratke videe i pisma te su komunicirali i videopozivom, a sve svoje aktivnosti bilježili su i na Padlet ploči:

https://padlet.com/gordanajedriskopopeskic/8xn2w1x7cijcj9k4

 

Izradili smo slikovnice u Book Creatoru, a učenici su se snimili kako bismo imali i slušni zapis.

Na kraju nam još slijedi Završna svečanost u Dječjoj kući u Rijeci koja će se održati 8.lipnja.

Nakon Završne svečanosti u Dječjoj kući, projekt ne završava jer slikovnice putuju na izložbu. Prva izložba bit će upriličena u Dječjem odjelu “Stribor” Gradske knjižnice Rijeka gdje će biti izložene od 8. do 11. lipnja 2022. godine. Druga izložba bit će postavljena u Gradskoj knjižnici Crikvenica između 13. i 16. lipnja 2022. godine. 

Bilo nam je zadovoljstvo i veselje sudjelovati u ovom projektu!

U prilogu možete pogledati gotove slikovnice u Book creatoru.

Poveznica za slikovnicu “Krajica z Opatije”:

Poveznica za slikovnicu “Zvonejska mlekarica”:

 

 [više]

eTwinning PROJEKT LEPTIRI

Autor: Marijana Mavić, 22. 5. 2022. 20:48

Učenici 3.b razreda pod mentorstvom učiteljice Gordane Jedriško Popeškić ove su školske godine sudjelovali u projektu Leptiri. Cilj projekta bio je podići svijest ljudi o zaštiti leptira i naučiti učenike da će kao posljedica smanjenja populacija leptira nestati i populacije ptica te drugih životinja koje ovise o leptirima kao izvoru hrane.

Učenici  su od mjeseca listopada do mjeseca svibnja istraživali zanimljivosti o leptirima, gledali animirani film „Vrlo gladna gusjenica“, te ilustrirali slikovnicu „Vrlo gladna gusjenica“,  crtali ćivotni ciklus leptira, izrađivali leptire od salveta, slikali leptire, pisali pjesme o leptirima, pjevali pjesmu „Leptiriću šareniću“ i dramatizirali igrokaz „Dva leptira i cvijet“.

Aktivnosti u projektu prilagodila sam interesu svojih učenika. Sretna sam i zadovoljna jer su u projektu učenici maksimalno uživali, istraživali i stvarali.

Sve naše aktivnosti možete pogledati na Padlet ploči:

https://padlet.com/gordanapopeskic/nfu9nap3dgrokp6d

 [više]

SLIKOVNICOM POVEZANI

Autor: Gordana Jedriško Popeškić, 5. 5. 2022. 21:31

Pogledajte video pozivnicu za završnu svečanost našeg projekta Slikovnicom povezani koja će se održati u Dječjoj kući Rijeka, 8. lipnja 2022. godine u 18 sati. 

Učenici će na svečanosti imati priliku predstaviti svoj rad koji su radili pod mentorstvom svojih učiteljica Ljjerke Knežević, Tatjane Bonazza Čekada, Vanje Kusturin Zukić i Gordane Jedriško Popeškić

Veselimo se susretu!

 

 [više]

100. DAN ŠKOLE

Autor: Biljana Mušan, 16. 2. 2022. 21:28

Obilježavanje 100. dana škole tadicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama ima za cilj ponoviti nastavne sadržaje predviđene Kurikulumom ,raznim aktivnostima, vođenom igrom i učenjem, utjecati na razvoj pozitivnog odnosa prema školi, učenju i zajednici kao dio eTwininng projekta.

 [više]

CHRISTMAS CARD EXCHANGE

Autor: Marta Blašković Randelj, 10. 1. 2022. 17:51

Učenici 3.a i 3.b razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Mali Englezi zajedno s učiteljicom Martom Blašković Randelj tijekom prvog polugodišta sudjelovali su u eTwinning projektu Christmas Card Exchange. Cilj projekta bio je razmijeniti božićne čestitke s učenicima iz drugih zemalja te saznati o njihovim običajima vezanim uz Božić. Naši učenici rado su se odazvali te su napravili i poslali čestitke diljem Europe, i to u Španjolsku, Francusku, Poljsku, Italiju, Rumunjsku, Litvu, Estoniju, Tursku, Portugal, Albaniju, Češku, Bugarsku i Ukrajinu. S nestrpljenjem smo čekali čestitke, a kada je prva stigla, oduševljenju nije bilo kraja. Iz gotovo svih spomenutih zemalja dobili smo po jednu božićnu čestitku, a nekoliko ih je bilo popraćeno s detaljnim opisom božićnih tradicija pa smo od izvornih govornika saznali kako slave Božić. Učenici su imali priliku pisati čestitke na engleskome jeziku i obogatiti znanje o različitim kulturama. Zaista su uživali u svakom trenutku. 

 [više]

VIRTUALNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM I ILUSTRATORICOM ANDREOM PETERLIK HUSEINOVIĆ

Autor: Ljerka Knežević, 20. 12. 2021. 12:38

Kao projektni partneri eTwinningovog projekta Slikovnicom povezani  učenici 3. razreda PŠ Veprinac, 2. i 3. razreda PŠ Ičići i Čakavčići iz Voloskog  imali su u petak, 17.12. izuzetnu priliku i čast upoznati nagrađivanu ilustratoricu i autoricu mnogobrojnih slikovnica Andreu Peterlik Huseinović.  

Saznali smo kako nastaje slikovnica, odnosno,  nastaje li prije priča ili ilustracija, koje su likovne tehnike najbolje za ilustracije,  koja je bila njezina prva slikovnica,  i još mnogo, mnogo zanimljivosti, a nama je najzanimljivije bilo otkriće da Jan Vjetroviti (naslov jedne od slikovnica) doista postoji. Na kraju druženja, svi su projektni partneri sudjelovali u igri Kolo sreće u kojem su Čakavčići učiteljice Gordane Popeškić osvojili  slikovnicu Jan iz bajke.

Iako virtualno, ovo je druženje bilo zanimljivo i ugodno i omogućilo nam je da barem na trenutak uđemo u prostor književnice i upoznamo  mjesto stvaranja jedne slikovnice.

Ljerka Knežević

 [više]

POSUDI – PROČITAJ – VRATI – POKLONI

Autor: Ljerka Knežević, 10. 12. 2021. 14:33

U Godini čitanja,  u Mjesecu hrvatske knjige u predvorju Područne škole i Dječjeg vrtića Ičići postavljena je zajednička mini biblioteka za sve knjigoljupce i one koji će to tek postati.  Naime, po uzoru na male knjižnice na otvorenom, takozvane kućice za knjige, i u našoj zgradi sada možete posudit slikovnicu ili knjigu. Fond čine one knjige i slikovnice koje sami  na police stavimo. Nema zaduživanja ni opominjanja, samo želja da pisanu riječ dijelimo među sobom.

A zašto čitati? Evo nekoliko odgovora naših najmlađih:

  • Kad odrastem, mogu djeci čitati priče za laku noć.  (Danijela)
  • Kad u nešto nismo sigurni, onda možemo pročitati. (Laura)
  • Tako razvijaš maštu. (Ada)
  • Da naučimo nove riječi. (Lea)
  • Tako vježbaš mozak.(Nina)
  • Da bi mogao čitati razredna pravila. (Teo)

I samo da znate, prve slikovnice naprosto su razgrabljene.

Ljerka Knežević

 

 [više]

SLIKOVNICOM POVEZANI-e Twinning projekt

Autor: Tatjana Bonazza Čekada, 10. 12. 2021. 13:18

Ove školske  godine , učenici 3. razreda PŠ Veprinac su sa svojom učiteljicom Tatjanom Bonazza – Čekada ušli u  eTwinning projekt  - SLIKOVNICOM POVEZANI.

U suradnji s partnerskom školom  OŠ Dolac stvaramo slikovnicu i to po određenim pravilima.

Polovicu slikovnice radimo mi pa je šaljemo partnerskoj školi, kako bi je oni nastavili.  Isto tako,  mi ćemo od njih dobiti njihovu započetu slikovnicu koju mi završavamo . Zgodno, zar ne?

Na kraju, u 5. mjesecu pokušat ćemo naše fizičke slikovnice oblikovati i u digitalnom  formatu.

Čitav razred je uključen, a svako dijete ima svoj dio zadatka. Ovakvim načinom rada pokušavamo promicati čitanje, pisanje, stvaranje, istraživanje,  suradničko učenje,  kritičko promišljanje, timski rad, kreativnost…

Naravno da nam je  krajnji  ishod važan, no važniji nam je naš put stvaranja slikovnice na kojem  nailazimo na raznorazne izazove koji nas grade i oblikuju.

 [više]

PROJEKT LEPTIRI

Autor: Marijana Mavić, 25. 11. 2021. 12:05

Učenici 3.b razreda ove godine sudjeluju u Projektu Leptiri. Projekt se provodi od mjeseca listopada do svibnja. Svaki mjesec moramo obaviti zadane zadatke. Ovu su naši obavljeni zadaci za listopad i studeni.

 [više]

EUROPSKE OZNAKE KVALITETE

Autor: Marijana Mavić, 3. 11. 2021. 11:32

Krajem listopada ove godine Središnja služba za podršku(CSS) eTwinningu iz Bruxellesa  nagradila je projekte Europskom oznake kvalitete provedene u sadašnjem 2.a razredu Let 's STEAM i EU Code week-PixelArt pod vodstvom učiteljice Biljane Mušan.

Europska oznaka kvalitete druga je oznaka uspjeha,a dodjeljuje se samo jedanput na godinu i njezina dodjela objavljuje se na eTwinning portalu.Kako bi učitelj svojim radom na projektu zavrijedio Europsku oznaku kvalitete moraju biti ispunjena sljedeća tri uvjeta:

  • Projekt su za dodjelu Europske oznake kvalitete predložile najmanje dvije nacionalne službe za podršku
  • Svaka nacionalna služba za podršku predlaže maksimalno 30 posto projekata prijavljenih za nacionalnu oznaku kvalitete
  • Najmanje su dva projektna partnera osvojila Nacionalnu oznaku kvalitete

Čestitke i zahvala svima koji su sudjelovali u ovim projektima!

 [više]

KAKVE VEZE IMAJU DOMAĆINSTVO I ČITATELJSKI KLUB?

Autor: Marijana Mavić, 28. 10. 2021. 14:57

 

 

 

Svi znamo za izreku „Ljubav ide kroz želudac“. U slučaju učenika drugog i trećeg razreda PŠ Ičići  ova bi izreka mogla zvučati: „Ljubav prema čitanju ide kroz želudac“ .  Naime, u PŠ Ičići djeluju izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo i Čitalački laboratorij. U okviru Čitalačkog laboratorija osnovan je i Čitateljski klub Moreslovci u kojem se jednom mjesečno sastaju učenici drugog i trećeg razreda i mudruju  o pročitanim pričama, ilustracijama u slikovnicama, filmovima…. No, o važnim se temama ne može raspravljati praznog želuca. Za to se brinu učenici trećeg razreda koji na satima Domaćinstva svojim vrijednim ručicama i uz vođenje svoje učiteljice spravljaju svakakve fine stvari i uvijek se pobrinu da Čitateljski klub ne ostane gladan. Recept je jednostavan: ponedjeljkom - domaćinstvo, utorkom – čitalački laboratorij. Zvuči nevjerojatno? Pogledajte uvjerite se jer slika govori tisuću riječi. U našem slučaju i tisuću mirisa i okusa! 

 

Ljerka Knežević 

 [više]

DAN JABUKA

Autor: Marijana Mavić, 22. 10. 2021. 09:40

Učenici 2.A razreda i učiteljice Biljana Mušan i Mia Aćimović sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu Dani jabuka, dani zdrave hrane / Apple days, healthy food days.  

Projekt je u potpunosti implementiran u kurikulume svih nastavnih predmeta i MPT-a.

Čitali smo tekstove o jabukama, pjevali pjesme u kojima se spominju jabuke, slikali jabuku u tonovima boja, naučili tradicionalne igre, računali s jabukama…

 [više]

NACIONALNA OZNAKA KVALITETE

Autor: Marijana Mavić, 10. 10. 2021. 17:37

Naša škola je dobitnica Nacionalne oznake kvalitete za dva eTwining projekta Let ' s STEAM i  EU Code week-PixelArt koji su realizirali učenici 1.a , Eko grupa i učiteljica Biljana Mušan u prošloj školskoj godini.U navedenim projektima su sudjelovali projektni partneri iz Poljske,Rumunije,Italije,Turske,Slovenije,Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Nacionalna oznaka kvalitete se dodjeluje  učenicima,učiteljima i školi koji su u radu na projektu dosegnuli određenu razinu kvalitete u njihovoj zemlji.

Kriteriji za oznaku kvalitete su pedagoška inovativnost,uključenost u kurikulm,komunikacija i razmjena međupartnerskim školama,uporaba tehnologije,rezultati,učinak i dokumentacija.Jedan od projekata je predložen i za Europsku oznaku kvalitete.

Biljana Mušan,mag.prim.educ.

 [više]

Let' s STEAM

Autor: Marijana Mavić, 13. 6. 2021. 23:48

 [više]

VITRUALNI DAN ŠKOLE!

Autor: Marijana Mavić, 22. 4. 2021. 20:04

Ove smo godine obilježili Dan škole tako da smo virtualno bili zajedno, dogovarali se, pomagali si, razmjenjivali ideje, istraživali i učili.

Učenici su nam pokazali kako znaju, uz mentorstvo učitelja, i u online okruženju biti dosjetljivi i kreativni u različitim izričajima.

Pozivamo vas da pogledate likovne radove i video prikaze koji su sadržajno vezani uz obilježavanje Dana planete Zemlje.

Zahvaljujemo svima na doprinosu.

Sretan nam Dan škole 23.4.2021.!

 

 [više]

PRIMILI SMO PRIZNANJE - OZNAKU ETWINNING ŠKOLE!

Autor: Marijana Mavić, 23. 3. 2021. 14:32

 

Oznaku eTwinningove škole od danas ponosno nosi i naša škola. Oznaku nose 93 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole iz Hrvatske!


Nagrađene su škole pioniri i prepoznati predvodnici u područjima kao što su digitalna praksa, praksa eSigurnosti, inovativni i kreativni pristupi pedagogiji, promicanje stalnog stručnog usavršavanja osoblja te promicanje praksi za suradnju u učenju među osobljem i učenicima. Službena najava bit će objavljena na portalu eTwinning.net ovog tjedna i na ostalim vijestima eTwinninga i Europske komisije.
 

 

 [više]

Dan sigurnijeg interneta u poludnevnom boravku

Autor: Tanja Sudiskas, 9. 2. 2021. 16:36

Dan sigurnijeg interneta obilježava se 9.2.2021. godine diljem Hrvatske pa i u našoj školi kroz  raznovrsne aktivnosti. Učenici  u poludnevnom boravku s voditeljicama prof. Teom i Tanjom uključili su se u eTwinning event.

 [više]

LET`S STEM!

Autor: Marijana Mavić, 27. 11. 2020. 09:21

Let’s STEM je eTwinninng projekt koji ima za cilj da učenici kroz projekt nauče da je znanost sastavni dio života a sve kroz niz aktivnosti tijekom nastave i Eko grupe učenici 1.A razreda su kroz nekoliko područja znanosti,informatike,matematike i dr. proveli i dizajnirali zanimljive aktivnosti,eksperimente u grupi.

Osnovni cilj ovakvih aktivnosti je razvijanje kompentencija za cjeloživotno učenje, kritičko razmišljanje ,poduzetništvo,upornost,preciznost,strpljivost, usredotočenost na rješavanje zadataka , a sve na zanimljiv i primjeren način dobi učenika.

Biljana Mušan

 [više]

eTwinning- EU Code week-PixelArt

Autor: Marijana Mavić, 30. 10. 2020. 11:47

U mjesecu listopadu učenici 1.A razreda sudjelovali su u Europskom tjednu programiranja  na  eTwinning plaformi  projektom za učenike nižih razreda EU Code week-PixelArt.

 

 [više]

eTwinning - o projektu

Autor: Marijana Mavić, 1. 10. 2020. 11:51

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+.Programa za cjeloživotno učenje koja za cilj ima potaknuti europske škole na suradnju korištenjem informatičko-komunikacijske tehnologije.

Temeljna zamisao eTwinninga je da europske škole putem platforme, surađuju, dijele nastavne sadržaje i uče jedna od drugih. Projektima eTwinninga potiču se i razvijaju IKT vještine učenika, razvoj interkulturalne svijesti i poboljšavaju njihove komunikacijske vještine.

eTwinning je sigurno i provjereno on-line okružje za učitelje i učenike. Agencija za mobilnost i programe Europske unije provjerava sve korisnike i prati i nadgleda tijek svih aktivnosti.

 

 [više]

Šetnja kroz godišnja doba Eko grupe 3.b razreda

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 14. 6. 2019. 12:43

Tijekom godine vrijedni učenici 3.b razreda Eko grupe realizirali su e-Twinning projekt Šetnja kroz godišnja doba  koji se provodi u osam država EU.

Cilj projekta je razvijanje ljubavi prema prirodi ,poticanje zanimanja za istraživanje promjena u prirodi ,uočavanje karakteristika godišnjih doba i skupno povezivanje znanja s osobnim iskustvom.

Tijekom godine učenici su rado i sa zanimanjem sudjelovali u realizaciji Projekta kroz razne likovne,literarne aktivnosti,igre u prirodi,izradom plakata,kvizova,pjesmom i plesom .Isto tako ih je zanimalo što njihovi vršnjaci iz drugih država rade pa su rado pogledali stranice na Twinspace.

Biljana Mušan

                                                

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju